Han talte danskerne igennem Eriksens kollaps: - Der måtte ikke gå spekulation i den

Morten Bruun var DRs kommentator under situationen, hvor Christian Eriksen kollapsede i Parken.

Da landsholdsstjernen Christian Eriksen lørdag aften faldt om for øjnene af hele verden, var det fodboldkommentatorerne Morten Bruun og Andreas Kraul, der havde til opgave at tale de danske seere igennem den ekstraordinære situation.

Morten Bruun, der var til stede i Parken, har en lang karriere som både kommentator, spiller og træner - hovedsageligt i Silkeborg IF - bag sig.

Og han og kollegaen Andreas Kraul bliver af mange rost for deres kommentering af et af de mest gruopvækkende øjeblikke i dansk sportshistorie.

- Jeg oplevede hele situationen som helt og aldeles surrealistisk. Den her formidable opbygning, der var til kampen med glade danskere og finner i gadebilledet, det var præcis ligesom i gamle dage, når der blev spillet landskamp i Parken, siger Morten Bruun til TV2 Østjylland.

- Og så på et øjeblik bliver det hele revet ud af hænderne på os, ved at Danmarks største stjerne lige pludselig ligger livløs på jorden, siger Morten Bruun, der sideløbende med sit kommentatorjob er underviser i fodbold på Idrætshøjskolen Aarhus.

Lå og kæmpede for sit liv

De seneste nyheder om Christian Eriksens tilstand er, at hans tilstand fortsat er stabil, efter han modtog livreddende hjertebehandling på banen og blev fragtet til Rigshospitalet.

Det må siges at være gode nyheder efter en kamp, hvor mange frygtede det værste.

Christian Eriksen faldt om kort før pausen i Danmarks EM-premiere mod Finland.
Christian Eriksen faldt om kort før pausen i Danmarks EM-premiere mod Finland.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Og selvom Silkeborg IF-legenden sad langt væk fra episoden, blev det hurtigt klart, at der var noget helt galt med Eriksen.

- Først lignede det, at han snublede, hvilket så mærkeligt ud men ret hurtigt efter, da spillerne var henne ved ham og panisk signalerede ud til sidelinjen, der forstod man, at den var helt gal. Og da de danske spillere så danner ring om Christian Eriksen, mens han bliver forsøgt genoplivet, der bliver vi klar over, at han ligger og kæmper for sit liv, siger Morten Bruun.

- Der måtte ikke gå spekulation i den

Morten Bruun så ikke de nærbilleder af Christian Eriksen, som tv-seerne kort fik at se, inden DR klippede væk fra situationen.

Og for ham var det også vigtigt, at han og Andreas Kraul ikke lod følelserne løbe af med dem i deres kommentering.

- Jeg mener, at vores opgave i sådan en situation er at være nøgterne og holde os til fakta. Der måtte ikke gå nogen form for spekulation i det. Vi fik jo en masse velmente sms’er og beskeder om, hvad der florerede, siger han.

- Der var blandt andet et billede af Christian Eriksen, hvor han havde åbne øjne på vej væk fra banen. Men man ved jo bare ikke, hvad der er fup og fakta på de sociale medier i sådan en situation.

- Så det var væsentligt for os kun at bruge UEFA og DBU som kilder og så i øvrigt lave en afdæmpet kommentering.

- Ingen grund til at være vidne til en ung mand, der kæmpede for sit liv

Det er UEFA (det europæiske fodboldforbund), der producerer tv-billederne fra banen.

Mens mange tv-kanaler blev på UEFAs signal, hvor billederne tæt fulgte Eriksen, der kæmpede for livet, så klippede DR væk til et helikopterbillede af Parken, mens Morten Bruun og Andreas Kraul fortsat var igennem på med lyd.

- Nogle syntes, at man skulle have stillet tilbage til studiet, men jeg var enig i beslutningen om at blive hos kommentatorerne, fordi vi kunne godt være stille i halvandet minut, og det kan man bare ikke i et studie.

- Og så er det, at der kan gå lidt for mange følelser i det, og det synes jeg ikke var på sin plads på det her tidspunkt. Jeg var også meget glad for DR’s beslutning om at gå på helikopterbilledet, for det kan jeg forstå, at DR var de allerførste, der gjorde.

- Der var ingen som helst grund til, at de danske seere skulle være direkte vidner til, at der lå en ung mand og kæmpede for sit liv.

Har oplevet noget lignende

Selvom de seneste nyheder om Christian Eriksen har været gode, så var Morten Bruun tilbageholden med at bryde ud i lettelse, da der kom positive nyheder om Eriksen i går.

Det skyldes, at han tidligere har oplevet, at en lignende episode endte tragisk.

- Det var en ligakamp i Spanien mellem Sevilla og Getafe på det tidspunkt, da Michael Laudrup var træner for Getafe. En spiller, som hed Antonio Puerta, faldt om under lignende omstændigheder, fortæller Morten Bruun.

- Han rejser sig så efter et par minutter og kan gå ud med en hjælper ved sin side og bliver klappet væk fra banen. Og efter kampen var der glæde og lettelse over, at det ikke gik værre end det gik. Men Antonio Puerta afgik ved døden dagen efter, og han var yngre end Christian Eriksen - han var blot 22 år.

- Så den havde jeg kørende for min indre skærm, men det var jo ikke en oplevelse, jeg skulle dele med seerne i aftes, eftersom det endte tragisk.

- Danmark er under pres

Allerede i aften skal Morten Bruun kommentere Hollands kamp mod Ukraine i Amsterdam.

Og rent sportsligt var det heller ikke nogen god dag for det danske landshold i går ifølge eksperten.

- Vi skulle jo ret beset have vundet den kamp, og jeg synes spillerne gjorde, hvad de kunne. De gjorde det bare ikke særligt godt set med fodboldfaglige briller.

- Og når vi kigger frem i turneringen, så bliver det selvfølgelig svært sådan at opretholde det her EM-momentum, men det er også i svære situationer, vi skal vise, hvad vi er lavet af. Men Danmark er under pres, og lige nu er det da nok mest sandsynligt, at vi ender med kun at skulle spille tre gruppespilskampe, men så må det jo være sådan.

Hvordan tror du, resten af slutrunden bliver?

- Jeg tror, det har rigtigt meget at gøre med Christian Eriksens helbredstilstand. Hvis vi går ud fra, at de meldinger, vi har fået, holder stik, og han kommer sig, så tror jeg, at efter et par dage vil tingene finde deres leje. Hvis det modsatte bliver tilfældet, så har vi en anden situation, men det er der jo ikke nogen grund til at spekulere i, altså meldingerne er, at han er i relativt god behold, siger Morten Bruun.

Søndag eftermiddag kl. 15 afholder DBU en presseseance, hvor hvor landsholdslægen og fodbolddirektør Peter Møller vil sætte nogle flere ord på gårsdagens hændelse.