Flertal i Silkeborg vil have ny naturpark: Venstre stemmer hælene i

Mens et flertal i Silkeborg Kommunes klima- og miljøudvalg drømmer om en natur-nationalpark i for eksempel Gludsted Plantage, er Venstre med Susanne Jacobsen i spidsen stærkt imod.

- Det er det med at sætte naturen først, jeg synes, er det saliggørende.

Sådan lyder det fra Peter Sig Kristensen, da han mandag aften på TV2 Østjylland forklarer, hvorfor han synes det er en god idé, at Silkeborg Kommune skal huse en såkaldt natur-nationalpark.

Et flertal i kommunens klima- og miljøudvalg har nemlig sagt ja til en sådan naturpark, og blandt dem er Peter Sig Kristensen fra Enhedslisten. Kommunen har særligt øjnene rettet mod Gludsted Plantage og håber, de kan komme i betragtning på den bruttoliste over 10 mulige nye naturområder, som Miljøministeriet for tiden er ved at samle.

Klart nej fra Venstre

Modsat Silkeborg Kommune har Syddjurs Kommune afvist, at de vil byde sig til som område for en ny naturnationalpark. Kommunen, der allerede rummer Nationalpark Mols Bjerge, mener de har haft hyr nok med at håndtere mennesker og dyr der, så yderligere naturparktiltag ønsker de ikke.

quoteDet er simpelthen ikke dyrevelfærd for de her dyr, vi sætter ud, og ej heller for dem, vi hegner ind. Det hører ingen steder hjemme.

Susanne Jacobsen (V), byrådsmedlem i Silkeborg Kommune

I Silkeborg Kommune er det heller ikke alle, der er glade for idéen. Slet ikke i borgmesterens parti Venstre, hvor Susanne Jacobsen som medlem af klima- og miljøudvalget kæmper imod idéen.

Som landmand med 250 malkekøer gående hjemme på gården mellem Ans og Kjellerup er hun stærkt kritisk over for en naturnationalpark, og især hvis det indebærer indhegnet natur med udsatte dyr, gjorde hun klart, da hun var direkte igennem på TV2 ØSTJYLLAND mandag aften.

- Med de eksempler, vi har set hidtil med natur-nationalparker, har vi ikke set ret meget positivt. Og så må jeg bare sige, at når man som professionel landmand har dyr på græs og i indhegninger, er der strenge restriktioner. Der skal være dagligt opsyn med dyrene, de skal have direkte adgang til vand og foder, og fra den 1. november skal de have læskure at gå ind i, siger hun og fortsætter:

- Jeg kan ikke se, hvorfor staten skal have andre forhold til de her dyr, og så længe jeg ikke ved, hvordan de her dyr får det, så kommer jeg simpelthen ikke til at stemme for det her, siger Susanne Jacobsen, og skærper tonen:

Hun er stærkt kritisk over for idéen om at sætte kvæg og heste ud som vilde dyr, og at de selv skal finde føde om vinteren, understreger Susanne Jacobsen.

- Det er simpelthen ikke dyrevelfærd for de her dyr, vi sætter ud, og ej heller for dem, vi hegner ind. Det hører ingen steder hjemme.

Se hele indslaget med Susanne Jacobsen og med reaktioner fra flere andre her: