Støjbergs parti står stærkt i Nordjylland - men ikke alle steder

Ny analyse viser, at Danmarksdemokraterne især henter støtte uden for de største byer - og især i Nord- og Sønderjylland.

Inger Støjberg
Foto: Simon Mølgaard / TV 2 Nord

Det ny parti Danmarksdemokraterne står stærkt på partistifter Inger Støjbergs himmerlandske hjemmebane. Og også i Thy og dele af Vendsyssel overvejer mange at stemme på partiet.

Det viser en analyse, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for det politiske netmedie Altinget.

Professoren har haft adgang til geografiske data fra en række opinionsmålinger, foretaget i juli, august og september. De viser, at i over halvdelen af de nordjyske kommuner står Danmarksdemokraterne til at få mindst 15 procentpoint flere stemmer, end partiet får samlet set på landsplan.

Det er tilfældet i Mariagerfjord - hvor Inger Støjberg bor - og i Rebild og Vesthimmerland. Desuden har partiet, hvis man ser på Nordjyllands Storkreds, markant større tilslutning end landssnittet i Frederikshavn, Brønderslev, Læsø og Thisted kommuner.

De blå områder er dem, hvor Danmarksdemokraterne står til at få flere stemmer end landsgennemsnittet. I de røde områder forholder det sig modsat. Kilde: Beregninger, foretaget af professor Kasper Møller Hansen for Altinget.
De blå områder er dem, hvor Danmarksdemokraterne står til at få flere stemmer end landsgennemsnittet. I de røde områder forholder det sig modsat. Kilde: Beregninger, foretaget af professor Kasper Møller Hansen for Altinget.
Foto: Professor Kasper Møller Hansen

Til gengæld er der i Aalborg og Hjørring færre end på landsplan, der ifølge målingerne har tænkt sig at sætte kryds ved Danmarksdemokraterne, fremgår det af Kasper Møller Hansens analyse.

Den viser også, at Danmarksdemokraterne står til lavere tilslutning end på landsplan i dele af det område i Vestjylland, hvor Inger Støjberg i to årtier har været valgt for Venstre til Folketinget.

Også derfor var det, vurderer professoren, klogt, at hun valgte at stille op i Nordjylland denne gang.

Venstre kan tabe stemmer

De hidtidige meningsmålinger antyder, at Danmarksdemokraterne på landsplan kan trække cirka to mandater over midten, hentet fra Socialdemokratiet. Men ellers er det - også i Nordjylland - ikke mindst Inger Støjbergs gamle parti, Venstre, der risikerer at tabe stemmer til det nye parti. Det siger Kasper Møller Hansen til Altinget.

Et af Venstres nordjyske folketingsmedlemmer, Preben Bang Henriksen, gav i den seneste udgave af sit nyhedsbrev udtryk for det samme:

- Et af mine alvorlige problemer er, at med Inger Støjbergs opstilling i Nordjylland, ja, så bliver der i mange menneskers opfattelse tale om et "præsidentvalg". Det kunne betyde, at de mange, der ikke er "fan" af statsministeren, de føler måske anledning til at se Støjberg få flere stemmer end Mette Frederiksen. 

- Og den - forståelige - holdning kan betyde, at der ikke efterlades mange stemmer til Venstre, til Venstres kandidater - og rent ud sagt til mig, skrev Venstre-politikeren, der ved det seneste valg var sit partis største stemmesluger i Nordjylland.

Danmarksdemokraterne har i Nordjyllands Storkreds opstillet fire folketingskandidater. Udover Støjberg er det folketingsmedlem Lise Bech, der hidtil har repræsenteret Dansk Folkeparti på Christiansborg, Peter Lindholt, der sidder i byrådet i Aalborg, oprindelig valgt i november for Venstre, samt Kristian Bøgsted (som tidligere har repræsenteret DF i Ringkøbing-Skjern byråd og i øvrigt er søn af DF-veteranen Bent Bøgsted).