Første forårstegn har allerede vist sig: - Røde advarselslamper bør lyse

Hasselbusken blomstrer i den lille by Louns i Vesthimmerlands Kommune. Smukt, men alt for tidligt - alle røde advarselslamper bør lyse, siger naturvejleder.

Hasselbuskens blomster er ét af de første forårstegn. For at en busk ikke skal bestøve sig selv, blomstrer han- og hunblomsterne på en busk ikke samtidig.
Hasselbuskens blomster er ét af de første forårstegn. For at en busk ikke skal bestøve sig selv, blomstrer han- og hunblomsterne på en busk ikke samtidig.
Foto: Karin Winther

En landsdækkende snestorm er netop blevet afblæst, men risikoen for ’vildt vejr’ med massive nedbørsmængder fredag er fortsat høj.

Men det ved en lille forårsbebuder i landsbyen Louns vest for Aalestrup i Vesthimmerlands Kommune ikke.

For få dage siden tittede hasselbuskens blomster nemlig frem fra sit vinterhi. Pludselig stod den i fuldt flor flere steder i Louns – flere uger for tidligt, i forhold til tidligere vintre.

Faktisk er der god grund til at mene, det er ny rekord, vurderer kommunens naturvejleder.

- Jeg har aldrig set dem springe ud så tidligt. Sidste år så jeg dem midt i februar, men det plejer aldrig være Nordjylland, der får dem først. Det er normalt Fyn, fordi de har det betydeligt lunere, fortæller Karin Winther.

Smukt, men 'farligt' tegn

Når hasselbusken blomstrer så mange uger før normal tid, så er det et tegn på, at naturen har rod i sit indre ur, påpeger naturvejlederen.

- Der er kuk i foråret og vejret. Når vi i løbet af ét døgn skifter fra minus 17 til plus 12 grader, så bliver naturen snydt. Så tror den, at nu er vinteren overstået, og foråret er på vej, fortæller hun.

Januar og februar er som bekendt vintermåneder – først i marts bliver det ifølge kalender og natur forår. Men klimaændringerne gør, at forårstegnene kommer tidligere og tidligere.

- De røde lamper er oppe i forhold til klima. Det bliver kun vildere herfra. Jeg blev faktisk glad for, at vi i december fik sne, for det frygtede jeg, vi ikke længere ville få herhjemme i Danmark, siger Karin Winther, der i 2018 blev kåret som Årets Naturformidler.

Nødderne er i fare

Som naturvejleder er Karin Winther begejstret over forårets spæde tegn, men hun frygter, de har trange kår for at overleve.

Hvis der skulle komme sne og frostgrader igen denne vinter, vil det gøre livet svært for den spæde forårsbebuder.

- Så er den frosset væk, og så får vi ingen nødder. For den lille lyserøde blomst skulle bestøves med de gule rakler, men den bliver frosset af. Så får vi ingen hasselnødder. Så vi må håbe, at de andre bliver bag deres skal og ikke springer ud endnu. Så kan de nå at blive reddet, lyder det fra Karin Winther.

Udover hasselbusken er andre forårsbebudere lærken, martsviolen, mariehøns, myrer og hvid anemone, oplyser Karin Winther på sin hjemmeside naturekspeditionen.dk.