Fiskere smadrer kaffebord - 'bomtrawlere smadrer Skagerrak'

Kystfiskere i Skagerrak er ved at være godt træt af hollandske bomtrawlere, der gør det sværere for dem at få fisk på krogen.

Fiskerne smadrer kaffebordet som symbol på bomtrawlernes hærgen.
Fiskerne smadrer kaffebordet som symbol på bomtrawlernes hærgen.
Foto: Lisbet Christensen TV2 Nord

Tilbage i august kunne vi fortælle, hvordan en 15 nordjyske fiskere med deres egne ord besatte Udenrigsministeriet. De havde fået nok af de hollandske bomtrawlere, som de mener ødelægger fiskenes miljø.

- Det er super alvorligt, vi står simpelthen og kigger lige ned i afgrunden. Vi fanger ingen fisk. Havet flyder med isinger og døde rødspætte, siger Thomas Højrup, der er formand for Thorupstrand Kystfiskerlaug.

- De har jo brandsår, de fisk der ligger og flyder rundt, når bomtrawlerne har været der. De smadrer hele det habitat, som vi lever af at fiske på, fortsætter han. 

De 15 nordjyske fiskere kom fra både Hanstholm, Skagen, Hirtshals og Thorup.

Og i dag var der så igen protester over de hollandske bomtrawlere.

Det smadrer hele Skagerrak

Klokken 10 søndag formiddag åndede alt fred og idyl på stranden i Vester Thorup, da byens borgere havde dækket op til kaffe og rundstykker med havets brusen i baggrunden. 

En time senere blev alt smadret. Fred og idyl blev afløst af larm og kaos. En bulldozer tromlede både kaffestel, borde og stole. 

Det hele er et event arrangeret af Vester Thorup Højskole, der ønsker at sætte fokus på hollandske fiskere, der spolerer fiskeriet for vestkystens lokale fiskere.

- Vi smadrer det hele for at sætte fokus på bomtrawlet, der også smadrer det hele i Skagerrak. Vi vil gerne forsøge at synliggøre den usynlige smadren af livet på havbunden, men ved at smadre noget af det vi betegner som levet liv: Det sociale liv rundt om kaffebordet, lyder det fra Carsten Theede, underviser på Vester Thorup Højskole. 

Fiskerne samlet om kaffebordet inden bulldozerens hærgen. 
Fiskerne samlet om kaffebordet inden bulldozerens hærgen. 
Foto: Lisbet Christensen TV2 Nord

Lokale fra Thorup Strand havde derfor bragt både kaffestel og service til smadring samt hjemmebagte kager. Johnny Olsen kendt fra Gutterne Fra Kutterne, der holder til på Thorup Strand havde samtidig stillet sin "bomtrawlende bulldozer" til rådighed og ville selv komme og "bomtrawle" kaffebordet.

Siden sommeren 2017 har nordjyske kystfiskere ligget i regulær fiskekrig med hollandske bomtrawlere, som de anklager for at overfiske og smadre havbunden i Skagerrak.

De hollandske fiskere er stærkt kritiseret for en række sager - og i enkelte sager også politianmeldt - for blandt andet at fiske for tæt på land, at udnytte fiskeregler, at overfiske, at sejle uforsvarligt, at smadre danske fiskeres grej og at koste dansk fiskeri milliarder.

Politisk handling

Tilbage i august bar besættelsen af Udenrigsministeriet efter et par timers venten frugt. De 15 fiskere præsenterede en række krav for den socialdemokratiske fiskeriminister, Mogens Jensen. 

Krav der blandt andet indebar et kontrolpunkt samt en nedsættelse af rødspættekvoten. Og efter at have forklaret ministeren om hollændernes metode, sad en forstående Mogens Jensen tilbage.

Især kravet om et kontrolpunkt ved Hanstholm var populært hos ham.

- Der vil være bred opbakning til det, og jeg tør næsten godt love, at det kommer til at ske, og at det kommer til at ske hurtigt, sagde Mogens Jensen i august. 

2:58
Her kan du følge kystfiskernes møde med fiskeriministeren tilbage i august.