En ekstra mulighed eller et urimeligt dilemma? Jens frygter for fremtiden
Et nyt lovforslag fra Folketinget får nu Jens Tilma til at frygte for Østerilds fremtid.
Østerild Testcenter, der fungerer som forsøgsområde til at teste vindmøller på helt op til 330 meter, er nu med i puljen om en potentiel udvidelse.
En udvidelse vil dog betyde, at omkring 40 ejendomme vil stå til at blive eksproprieret, og omkring 200 personer fra Østerild by vil blive tvunget fra hus og hjem.
Jens Tilma er talsmand for en gruppe af borgere i Østerild og har selv boet i byen med sin familie de sidste to år. Og selvom han ikke forventer, at hans egen ejendom vil ligge indenfor det pågældende område, så frygter han for Østerilds fremtid, som både by og samfund, hvis udvidelsen bliver en realitet.
- Hvis 200 mennesker forlader byen, så kan vi ikke længere opretholde vores daginstitutioner og andre tilbud i byen, og så dør vores samfund.
Men det kommer politikerne på Christiansborg nu med en løsning på.
Et urimeligt dilemma
Et bredt flertal i Folketinget ønsker nemlig at ændre lovgivningen, således at beboere indenfor eksproprieretområdet kan søge om dispensation til at blive boende i deres ejendomme, selvom det ligger for tæt på testcentrene i forhold til reglerne for afstand og støj.
Torsten Shack Pedersen (V), som selv er valgt i Thistedkredsen, hvor testcentret ligger, siger i et interview til DR, følgende:
- Det er udelukkende for at give de berørte borgerne en ekstra mulighed. Om det så er en fordel eller en dårlig løsning, må de selv vurdere.
Men ifølge Jens Tilma, så er en dispensation et urimeligt dilemma at stille folk i.
- Du beder folk om enten at flytte eller gå på kompromis med deres helbred og deres sikkerhed, udtaler han til TV2 Nord.
- Det er grundlæggende forkert
Derudover ser han også forslaget som et taktisk tiltag for at gøre godkendelsen af en udvidelse nemmere. For jo færre borgere der bliver eksproprieret, jo nemmere vil det være at få projektet igennem.
- Så man får nogle til at bukke under for, at de ikke kan overskue at flytte, så man kan få sin vilje igennem, siger Østerild-borgeren.
Torsten Shack Pedersen afviser, at lovforslaget går på kompromis med borgernes helbred.
- Det er min forventning, at dispensationen er noget nemmere at få, hvis man ligger lige i periferien af, hvor støjzonen tilsiger, man ikke kan bo, forklarer han til DR.
Men den forklaring køber Jens Tilma ikke. Tværtimod mener han, at det er en modig udtalelse, som politikeren kommer med.
- Grænsen er i forvejen en minimumsgrænse, så at han mener, at de regler kan ændres, det synes jeg helt grundlæggende er forkert, siger Jens Tilma.