Vingegaard kan træne "våben" uden smerter

Det vides endnu ikke, om Vingegaard bliver klar til Touren.

20230703-192631-2-7920x5280ma
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Det går som planlagt for Jonas Vingegaard i genoptræningen – herunder også med arbejdet på enkeltstartscyklen.

Allerede da Team Visma | Lease a Bike offentliggjorde første billede af Vingegaard i Tignes, hvor han er nu, kunne man se enkeltstartscyklen i baggrunden. Siden har både fysioterapeut og styrketræner arbejdet med at gøre skulderen, hvor danskeren blev opereret, stærkere.

Og det har virket. Skulderen driller ikke Tour de France-mesteren for nu, fortæller træner Tim Heemskerk til TV 2 Sport.

- Han er i stand til at arbejde på enkeltstartscyklen, og det generer ham ikke i øjeblikket, så han er i stand til at gøre arbejdet på den. Han var på enkeltstartscyklen mandag eftermiddag, og det gik godt, så jeg tror, at man løbende kan putte mere intensitet på, forklarer Heemskerk, der dog også pointerer:

- Han var nødt til at skippe Dauphiné, så han har ikke kørt enkeltstart i en løbssituation. Men han forbereder sig gennem træningen, han er på vejen og kører med gutterne, siger hollænderen.

Skulderen nævnes i sammenhæng med enkeltstarten, da rytterens position på cyklen og fordeling af vægten er markant anderledes end på den normale racercykel.

Et vitalt våben

Jonas Vingegaard er generelt i stand til at lægge på sin genoptræning, forbedre sig og tage skridt for skridt, fortæller Tim Heemskerk.

Men specifikt er meldingen om Vingegaards status på enkeltstartscyklen også vigtig, mener TV 2 Sports cykelekspert Christian Moberg.

- Det er selvfølgelig meget vigtigt. Selvfølgelig også taget i betragtning af, at der er to enkeltstarter i Touren. Det er meget, meget afgørende. Specielt hvis man ikke kan lave forskellene i bjergene. Der kommer enkeltstarten til at have afgørende betydning, for det er mand imod mand.

- Tid på enkeltstartscyklen er alfa og omega for de her ryttere. Enkeltstarten har været et våben for Vingegaard, og han afgjorde næsten Touren på enkeltstarten sidste år. Det var dog en meget, meget anderledes enkeltstart end dem i år.

Ja, sidste år spillede enkeltstarten i Tour de France en afgørende rolle, da Jonas Vingegaard fra Passy til Combloux over 22,4 kuperede kilometer tog 1 minut og 38 sekunder på Tadej Pogacar, hvilket grundlagde danskerens anden Tour-sejr i træk.

I år er der 59 kilometers enkeltstart i Touren fordelt over 7.- og 21. etape.

Senest i Critérium du Dauphiné viste Remco Evenepoel vigtigheden af at være skarp på enkeltstartscyklen, da han satte alle konkurrenterne på plads og tog 39 sekunder på Primoz Roglic, mens alle de andre kaptajner var minimum ét minut efter.

Afgørende periode

Der bliver knoklet løs i det sydøstlige Frankrig, hvor Jonas Vingegaard, Wout van Aert og Christophe Laporte har trænet de seneste uger. Nu får de selskab af holdkammeraterne fra Critérium du Dauphiné, og så går genoptræningen ind i en ny fase, hvor der fortsat skal tages ét skridt ad gangen.

- Lige nu er det aller-, allervigtigste tidspunkt for Jonas Vingegaard inden Touren. Det er nu, at formen skal vindes, siger ekspert Christian Moberg.

Og selvom det fortsat er usikkert, om Jonas Vingegaard bliver klar til Tour de France, er der tro på missionen.

- Tiden er begrænset, men vi gør alt, hvad vi kan, og det er vores mindset: Hver dag arbejder vi på en "vinder-plan", og i sidste ende må tiden give os svar. Men hvis jeg havde en følelse af, at det ikke gik godt, ville jeg sige det. Og så ville vi arbejde på en anden plan, siger Tim Heemskerk og fortsætter:

- Men i øjeblikket tror jeg på, at vi stadig er på rette spor til en "vinder-plan", og at de næste uger bliver meget vigtige.

Det hele skal spille

Særligt i sidste uge havde Jonas Vingegaard en "stor uge", som Tim Heemskerk beskriver det, hvor den dobbelte Tour-vinder kunne lægge på genoptræningen.

Formen er god, og danskeren er kommet langt – men der mangler ligeledes flere skridt. Og så holder Tim Heemskerk også øje med, om trætheden rammer.

- Ingen kan forudsige den næste uge, og hvordan følelsen bliver. Så det er også spændende, når man kommer tættere på enden af arbejdet. Om to uger fra nu er opbygningen slut. Så er der nedtrapning og restitution frem mod Tour-starten. Vi har to uger til at arbejde og lukke hullet. Det er spændende, men vi er alle mennesker, så det er også spændende for Jonas. Klarer man det eller ej? Det er nok i hans hoved.

- Men kan han følge planen, bruge timerne på cyklen, køre intervallerne godt, tage de bedste beslutninger, og at Jonas, også efter træningerne, kommer sig bedst muligt og får den bedste søvn, har vi en chance, siger Tim Heemskerk.

Tour de France skydes i gang 29. juni i Firenze, mens løbet slutter 21. juli i Nice.

Hele Touren kan følges på TV 2s platforme.