Thy har haft det vådeste martsdøgn i 33 år

I Thy har man ikke oplevet så meget regn på ét døgn i marts siden 1986.

Arkiv. Foto: Sarah Christine Nørgaard / Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

At det har regnet - og fortsat regner - meget kommer formentlig ikke som en chokerende nyhed for nogen. Regnen har silet ned siden månedens start, og indtil onsdag eftermiddag klokken 14 er der faldet 67,6 millimeter siden 1. marts.

Dag for dag nærmer vi os med hastige skridt en ny nedbørsrekord for marts, som i øjeblikket fortsat lyder på 100 millimeter, som blev målt i marts 1978.

Vådeste martsdøgn i Thy i 33 år

Navnlig det seneste døgn har været overordentligt vådt over Danmark.

Læs også Vi kan være på rekordkurs - det våde forårsvejr fortsætter

På landsplan faldt der fra tirsdag til onsdag morgen 15,9 millimeter regn, men lokalt har man fået væsentligt mere.

Det sted i landet, hvor man kunne hælde mest vand ud af nedbørsmåleren, var i Vestervig i Thy, hvor der over en 24-timers periode faldt 27,1 millimeter regn (fra tirsdag til onsdag klokken 9).

I den lille by få kilometer fra Vesterhavet er der foretaget meteorologiske observationer hver dag siden 1873. Derfor giver byens meteorologiske historie et unikt indblik i usædvanlige vejrforhold.

Et kig i vejrarkiverne afslører således, at det seneste døgns regnvejr har givet den femtestørste nedbørsmængde for ét døgn i marts.

Læs også Thyborøn-fisker finder ny hajart i Nordsøen

Sidst, der faldt mere regn på et martsdøgn i Vestervig, var 22.-23. marts 1986, hvor der faldt 27,9 millimeter regn over landsbyen i Thy.

Der er dog fortsat et stykke vej til det vådeste døgn i marts i Vestervig - det skal vi hele 138 år tilbage for at finde, da der mellem 7. og 8. marts 1881 faldt 38,4 millimeter.

15 år siden vi havde et vådere martsdøgn på landsplan

På landsplan skal vi 15 år tilbage for at finde en større nedbørsmængde på ét døgn i marts, da der i 2004 blev målt 27,3 millimeter.

I marts 2016 faldt der også præcis 27,1 millimeter regn på ét døgn - det samme, som der faldt i Vestervig fra tirsdag til onsdag formiddag.

Du kan altid følge nedbøren netop nu ved at se radaren på TV 2 Vejrets hjemmeside.