Solen kommer frem i weekenden

Forårsvejret kan være udfordrende for meteorologerne, der spår forårsfornemmelser i landsdelen i weekenden.

20240213-145552-L-7819x5213ma
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Forårets første weekend vil for nogle betyde flot solskinsvejr og 12 graders varme, men for andre kan det blive en både grå og til tider også våd fornøjelse.

Vejr
Foto: Prognosekort / TV2 Vejret

Lørdag morgen og formiddag vil et regnvejr passere den østlige del af landet. Omkring hovedstaden vil der falde op til 6 til 8 millimeter regn.

vejr2
Foto: Prognosekort / TV2 Vejret

Især Sjælland vil være ramt af regn i en længere periode, der strækker sig ud til midt på eftermiddagen. Fronten med regn trækker nordpå i løbet af lørdagen og vil i en kortere periode også aflevere nedbør til Bornholm, dele af Fyn samt Nordjylland.

Forårsfornemmelser i Jylland

vejr3
Foto: Prognosekort / TV2 Vejret

Lørdag byder også på forårsvarme. I Vestdanmark vil solen bryde igennem et tyndt, højtliggende skydække, som vil give nok solindstråling til, at termometret kan nå op på hele 13 grader.

Varmest vil det blive i den sydvestlige del af Jylland. Med lidt held kan den slørede solskin endda brede sig til dele af Fyn.

På Bornholm vil vinden være jævn til frisk fra syd. I resten af landet vil vinden være svag til jævn det meste af dagen.

Solskin er tvivlsomt søndag

Selvom prognoserne er meget uenige om, hvorvidt solen søndag kan bryde igennem, kan man nogle steder være heldige at få sol i løbet af dagen. De fleste prognoser peger på, at det dog kun bliver for de få.

vejr4
Foto: Prognosekort / TV2 Vejret

I formiddagstimerne vil det være gråt for langt de fleste. Nogle steder kan det endda være meget lavthængende skyer og tåge.

Ud på eftermiddagen vil skydækket lette og med lidt held, kan man få solen at se over middagstid.

Få prognoser har enkelte byger ud på eftermiddagen, men langt de fleste vil komme igennem dagen med tørvejr.

Temperaturen vil toppe på mellem 7 og 8 grader.

Store usikkerheder i klassisk forårsvejr

En af meteorologernes største udfordringer i forårsmånederne er at forudsige skydækket og dermed solskinstimer.

Denne udfordring kan i nogle tilfælde lede til, at vejret bliver markant anderledes end det, som prognoserne har forudsagt.

Meget små ændringer i parametre som luftfugtighed, temperatur og skydække kan betyde forskellen fra flot solskinsvejr til tæt tung tåge.

Det skyldes, at solindstråling har en selvforstærkende effekt. Når først lidt sol er brudt igennem om formiddagen, vil dette opvarme luften.

Denne opvarmning giver opklaring, der så medfører endnu mere solopvarmning, der accelererer opklaringen yderligere.

Udebliver disse få solstråler om formiddagen, vil denne selvforstærkende effekt ikke ske, og vejret vil forholde sig gråt og diset dagen igennem.

Det er præcist dette scenarie, vi ser ind i søndag.