Private skal bygge kaserner, mener DF
Ifølge Dansk Folkeparti skal der en målrettet indsats til for at forbedre vilkårene for soldater og værnepligtige. Og nye kaserner spiller en rolle.
De danske kaserner er nedslidte, og derfor skal der bygges nye, tidssvarende kaserner med gode faciliteter til soldater og værnepligtige.
Det mener Dansk Folkeparti, der kommer med et nyt forslag på forsvarsområdet.
Alex Ahrendtsen, der er partiets forsvarsordfører, synes ikke, der er ordentlige arbejdsforhold.
- Soldaterne passer på Danmark, og vi skal passe på soldaterne. Det gør vi ikke i dag, siger han og fortsætter:
- Vi forslår, at vi bygger nye kaserner, og så river vi de gamle ned, der ikke duer. Og de velfungerende kaserner, der heller ikke duer, river vi også ned.
Ifølge Dansk Folkeparti skal der en ny plan til for at forbedre forholdene. For de investeringer, der allerede er planlagt, rækker ikke langt nok, siger Alex Ahrendtsen.
- Lige nu har vi en akutpakke i gang, hvor vi tager alt det, der er mest slemt. Men vi skal også have moderne indkvarteringsfaciliteter og gymnastiksale, så det bliver attraktivt at være soldat igen.
Den akutpakke, Ahrendtsen henviser til, er indgået af regeringen og forsvarsforligskredsen. Den er tiltænkt Forsvarets ejendomme, blandt andet fire kaserner, hvor der skal laves nyt tag og ventilationssystemer.
DF'eren siger, at de kaserner, der skal rives ned, er dem, hvor det bedst kan betale sig i stedet for at renovere, og hvor faciliteterne ikke er tidssvarende.
- Alle vinder på det, lyder det fra Alex Ahrendtsen.
Hvor skal pengene komme fra?
Selvom der lige nu er sat mange milliarder af til det danske forsvar, ser Alex Ahrendtsen gerne, at de nye kaserner bliver finansieret af landets pensionskasser. Altså at der bliver lavet et offentligt-privat samarbejde.
- Det betyder også, at nogle af de midler, vi i dag har afsat til kaserner, kan vi frigøre og bruge til andre ting, siger Ahrendtsen.
Og den model er også set før, forklarer TV 2s erhvervskommentator, Ole Krohn.
- Staten kan lade sig aflaste økonomisk på den måde, når pensionskasserne står for et projekt. Og vi ser det for eksempel med byggeriet af Forsvarets Efterretningstjenestes hovedsæde.
Belønning for bøvl
Kent Damsgaard, der er direktør hos Forsikring og Pension, fortæller, at pensionsbranchen er klar på modellen.
Ifølge ham er det både i pensionsbranchens og danskernes interesse at investere i bygninger i form af eksempelvis nye kaserner.
- Det er en god og stabil investering, og risikoen ved at investere gør, at der kommer en belønning, siger Kent Damsgaard og refererer til danskernes pensionspenge.
I byggeriet skal der hyres håndværkere og folk, der sørger for, at bygningerne står klar til tiden, og hvis der er fejl i de nye bygninger, skal de udbedres. Desuden skal der sættes penge af til vedligehold, efter kasernerne står klar, lyder det.
- Alt det bøvl slipper staten for, så det er en win-win, fordi pensionskasserne får en belønning for at stå med det ekstra bøvl, siger Kent Damsgard.
En dyrere løsning
Ole Krohn fortæller, at det kan blive en dyrere måde, sammenlignet med hvis staten selv stod for byggeriet.
Han peger også på, at staten slipper for de store risici, der kan følge med byggeprojekter, som før har vist sig både at blive dyrere end først planlagt og forsinket.
Alex Ahrendtsen fortæller, at det isoleret set er rigtigt.
- Men den nuværende model gør det dyrere, fordi politikerne har sparet på Forsvaret. Så hvis man løbende vedligeholder, så er det på sigt billigere, og derfor er modellen god.
Også Moderaterne, Socialdemokratiet, Liberal Alliance og Konservative bakker op om at lade private pensionsselskaber stå for byggeriet og renoveringen af de danske kaserner.
Hvis de private pengekasser ender med at stå for det omfattende byggearbejde med kasernerne, vil det blive det største og mest omfangsrige OPP (Offentlig-Private Partnerskaber) samarbejde mellem private aktører og det offentlige.