Politiet sigter midt- og vestjyde for deling af intime videoer i lukkede grupper

Flere unge kvinder fortalte i marts til TV 2, hvordan deres liv blev ødelagt i hemmelige internetfora. Nu er fem personer sigtet i sagen. Minimum en person er fra Midt- og Vestjylland.

Politiet har formået at trænge ind i ellers lukkede grupper på de sociale medier Telegram og Discord. (Arkivfoto).
Politiet har formået at trænge ind i ellers lukkede grupper på de sociale medier Telegram og Discord. (Arkivfoto).
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

I krypterede beskeder blev tusindvis af intime og seksuelle billeder og videoer af unge kvinder delt uden deres samtykke.

Tusindvis fulgte med i grupper på beskedtjenesterne Telegram og Discord og delte private oplysninger om kvinderne såsom deres navn og sociale medier.

Det handlede om at ydmyge og håne kvinderne, som ifølge bagmændene kunne være "mere beskidte end djævelen".

Nu er fem personer sigtet i den opsigtsvækkende sag, der af National enhed for Særlig Kriminalitet beskrives som "langt mere organiseret", end de tidligere har set i lignende sager.

- I de lukkede grupper er private intimbilleder af unge kvinder groft blevet brugt som indbyrdes bytte-og handelsvarer, skriver NSK i en pressemeddelelse.

Kvinderne, der primært har mellemøstlig baggrund, blev af bagmændene blandt andet kaldt "hijabier" og "sigøjner kurder".

Et af formålene med ulovligt at dele billederne og videoerne var at "advare om de mennesker", som bagmændene mente var moralsk forkastelige, når de "knepper til højre og venstre".

Flere sigtelser på vej

I efterforskningen har NSK først og fremmest fundet frem til de fem sigtede, der nu risikerer op til tre års fængsel for uberettiget deling af krænkende materiale.

Men flere kan se frem til at blive sigtet for at deltage i de forskellige fora, hvor materialet er blevet delt, lyder det fra politiet.

- NSK har i forbindelse med efterforskningen af de lukkede grupper bevissikret de sigtedes profiler og vil fortsætte efterforskningen af lukkede grupper på de sociale medier. Det er derfor sandsynligt, at der kommer flere sigtelser til i den kommende tid, står der i pressemeddelelsen.

Telegram er en krypteret beskedtjeneste, som kan bruges til mange "dunkle" ting, og hvor risikoen for at blive opdaget af politiet generelt har været anset for at være lille.

Det modsiger politiinspektør i NSK Lars Mortensen, som vil gøre op med forestillingen om, at man kan gemme sig bag anonyme profiler på Telegram, uden at politiet kan gøre noget.

- Resultatet af disse efterforskninger viser med al tydelighed, at det kan vi, siger han.

Efterforskningen har foregået med hjælp fra Østjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi og Københavns Vestegns Politi, hvor de sigtede bor.

Den vil fortsætte i de kredse, oplyser NSK.

Store konsekvenser for ofre

De unge kvinder, der udsættes for den ulovlige billeddeling, får ifølge egne udsagn ødelagt deres liv.

TV 2 talte i sin tid med en række af kvinderne, som fortalte, at de gik og var bange for at blive udsat for chikane og trusler, ligesom flere havde fået alvorlige problemer med deres familier.

En af kvinderne fortalte, at hendes brødre ville have hende til at skifte navn, fordi hun havde gjort "familiens navn beskidt". Hun var blot 20 år på tidspunktet.

En anden kvinde på 26 år havde fået henvendelser fra mere end 150 fremmede på sociale medier. De havde blandt andet kaldt hende for luder og spurgt, "hvor meget jeg tager i timen", fortalte hun.

Da TV 2 konfronterede bagmændene fra Telegram, gav de bestemt ikke udtryk for anger trods ofrenes vidneberetninger.

- Vi er ret ligeglade med, om det ødelægger folks liv. Vi gør det kun for at advare folk om de mennesker, svarede de i en besked på Telegram.

Efter konfrontationen blev NSK præsenteret for samtalen, men havde på tidspunktet ingen kommentarer til de Telegram-fora, hvor det flød med det ulovlige billedmateriale.

Lørdag udtaler politiinspektøren nu:

- Det kan være ødelæggende og meget traumatiserende for ofre at vide, at deres intime billeder florerer på internettet og er blevet delt uden ens samtykke. Derfor gør politiet og flere af vores samarbejdspartnere alt, hvad vi kan for at få fjernet seksuelt krænkende materiale på internettet og for at bremse de personer, der står bag.

Politiet Online Patrulje holder sammen med Offerrådgivningen og Stop Chikane møde online om ulovlig billeddeling onsdag 20. september klokken 19.

Her kan borgerne få råd og vejledning til sikker færden på nettet.