Ny rapport fra SSI: Selv med yderligere åbning vil epidemien dø ud - for nu

Der er stor risiko for, at en andenbølge af epidemien vil ramme Danmark på et senere tidspunkt.

Faglig direktør hos Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, er manden bag ny sundhedsfaglige vurdering af diverse genåbningsscenarier.
Faglig direktør hos Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, er manden bag ny sundhedsfaglige vurdering af diverse genåbningsscenarier.
Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Selv hvis Danmark genåbner storcentre, biblioteker, zoologiske haver og lader Superligaen rulle uden tilskuere vil corona-virussen sandsynligvis dø ud af sig selv.

Det konkluderer Statens Serum Institut i en ny rapport.

Rapporten er bestilt af regeringen og skal danne grundlag for den videre genåbning af Danmark.

Partilederne på Christiansborg har netop modtaget den forud for et møde om netop genåbningen senere i aften.

Har regnet på 11 scenarier

Regeringen har bedt Statens Serum Institut om at regne på risikoen for smittespredning og sygehusbelastning ud fra en række scenarier.

Scenarierne tager alle udgangspunkt i en grundblok, hvor detailhandel (herunder storcentre), professionel idræt uden tilskuere, biblioteker (kun ind- og udlån), kritiske offentlige arbejdspladser samt zoologiske- og botaniske haver genåbnes.

Grundblokken er så blevet kombineret med forskellige andre tiltag. For eksempel mulighed for udendørsservering for caféer og restauranter og genåbning af efterskoler. I alt er der regnet på 11 scenarier, og umiddelbart ser det ud til at være relativt forsvarligt at åbne en del op så længe der fortsat holdes afstand og vaskes hænder.

Gør vi ikke noget er det "overvejende sandsynligt" at epidemien dør ud, og hvis man åbner, hvad der svarer til grundblokken, er det også forventningen.

Konsekvenserne af fase 1

Dog understreger Statens Serum Institut , at deres modelberegninger er behæftet med væsentlig usikkerhed, og at der desuden er stor risiko for, at en andenbølge af epidemien vil ramme Danmark på et senere tidspunkt.

Eksperterne understreger samtidig, at der er en risiko for, at effekterne af den første fase af genåbningen ikke er slået igennem endnu:

- Der er derfor en risiko for, at modelberegningernes estimerede effekter af scenarierfor anden fase af genåbningen på nuværende tidspunkt kan underestimere effekten af smittespredningen og belastningen af kritiske sygehusfunktioner, skriver de.

I de fleste af de scenarier, der er regnet på, indgår det, at eleverne i 6.-10. klasse vender tilbage til skolen. Uagtet hvilket scenarie man kigger på overstiger effekten ikke 500 indlagte på landsplan og 100 indlagte på intensiv, hvilket er inden for sundhedsvæsenets kapacitet.

Lav immunitet åbner for andenbølge

Ved de scenarier, hvor der åbnes mest for forskellige funktioner i samfundet, viser beregningerne, at smittetrykket i starten af juli vil have en opadgående kurve. Men disse stigende kurver vurderer eksperterne vil toppe og bøje af i den efterfølgende måned. Det vil sige i august.

I rapporten skriver de, at immuniteten blandt den danske befolkning fortsat er relativ lav, hvilket kan medføre en betydelig risiko for, at det senere kommer en anden bølge af epidemien.

Igennem rapporten understreges det løbende, at overholdelse af fysisk afstand og god hygiejne har stor betydning.