Nogle steder har fået op mod 18 millimeter regn, men jorden er fortsat knastør

Byger har i flere omgange ramt Danmark siden lørdag formiddag, men naturen bliver hurtigt knastør igen.

Byger har i flere omgange ramt Danmark siden lørdag formiddag, og mest har man fået i Midtjylland. Officielle tal vises her, men private målere omkring Silkeborg viser mellem 30 og 60 millimeter.
Byger har i flere omgange ramt Danmark siden lørdag formiddag, og mest har man fået i Midtjylland. Officielle tal vises her, men private målere omkring Silkeborg viser mellem 30 og 60 millimeter.
Foto: TV2 Vejret

En sommermorgen med regnvejr lyder normalt ikke som noget, folk ville nyde, men netop i øjeblikket har mange nok nydt, at der er kommet vådt fra oven. 

Tørken har grebet om sig med afbrændingsforbud i store dele af landet, og så har pollentallene for græs været ganske høje. Begge dele er der nu lagt en forløsende dæmper på for en stund.

Flere gik i seng til tordenvejr lørdag aften, og søndag morgen var der igen byger over især de østlige egne. Og siden er nye forsyninger fra Nordsøen trukket ind over Vestjylland.

Mest regn har man fået i Midtjylland, hvor den officielle nedbørsmåler i Billund Lufthavn viser 18 millimeter.

Private målinger i Midtjylland indikerer endda, at man lokalt kan have fået meget mere. Flere viser omkring 30 millimeter, og en af TV 2 Vejrets seere i Give har fortalt, at der hos ham faldt 58,8 millimeter lørdag eftermiddag alene, og ved Silkeborg Vandværk faldt der 29,4 millimeter. 

Der kan meget vel være tale om lokale skybrud, og i hvert fald har regnen i perioder haft styrke som i et skybrud.

Mange steder i Østjylland, i Sønderjylland, på Lolland, Falster og Sjælland har man fået mellem 5 og 15 millimeter, og det ser kun ud til, at det er Bornholm, som er gået helt fri af regnbygerne.

Fortsat ustabil luft over Danmark

Bygerne blev dannet i en ustabil luft, som strømmer op over Danmark fra sydvest.

I dag får bygerne fornyet energi af kold luft i fem kilometers højde. Et område med lave temperaturer trækker nemlig forbi Danmark, og i kombination med lun luft og stedvis solskin bliver der dagen igennem dannet nye byger.

Flere af disse kan igen være kraftige og være med torden, og lokale skybrud kan ikke udelukkes.

Risikoen for kraftige byger er størst over den nordlige og østlige del af Jylland.

Brandfaren består mange steder trods regnen

DMI har vurderet, at der mange steder har manglet 25 til 35 millimeter regn for, at tørkeindekset er tilbage på det normale for årstiden. Det har man sandsynligvis fået flere steder lokalt vurderet ud fra de private målinger.

Mange planter ude i naturen er imidlertid helt visne efter tørken, så der kommer ikke liv i dem igen trods regnen. 

Derfor vil de allerede i løbet af i dag være knastørre igen, når regnen er fordampet - og brandfaren således intakt.