Kraftigt regnvejr over Danmark - næsten en måneds regn på et døgn

Der er faldet store mængder regn flere steder i Danmark. I Herning er der faldet over 50 millimeter regn.

Det foregående døgn vil for mange danskeres vedkommende blive husket for store regnmængder, der visse steder har ført oversvømmelser med sig.

Siden onsdag formiddag har det regnet i store dele af landet, og navnlig onsdag aften og natten til torsdag samt torsdag morgen har det i perioder regnet intenst over Midt- og Østjylland, Storebæltsregionen og Nordvestsjælland.

Til og med klokken 12 torsdag er der faldet mest regn i Mørkøv i Nordvestsjælland, hvor DMI's nedbørmåler har registreret hele 64,5 millimeter. Det svarer stort set til den normale mængde nedbør i en hel august, hvor der i gennemsnit falder 67 millimeter regn.

I Herning har man overskredet 50 millimeter - samlet set er der faldet 52,8 millimeter siden onsdag klokken 12.

Ovenstående målinger er de officielle nedbørmålinger fra DMI, men lokalt kan der være faldet endnu mere.

Udvalgte nedbørmængder på 24 timer fra klokken 12 onsdag til klokken 12 torsdag. Mest regn er der faldet i Mørkøv på Vestsjælland, med 64,5 millimeter. I Herning fik de 52,8 milimeter.
Udvalgte nedbørmængder på 24 timer fra klokken 12 onsdag til klokken 12 torsdag. Mest regn er der faldet i Mørkøv på Vestsjælland, med 64,5 millimeter. I Herning fik de 52,8 milimeter.
Foto: GRAFIK / TV 2 Vejret

Skybrud flere steder

Det har ikke kun regnet i lang tid. Flere steder har regnen også været meget kraftig og faldet i så store mængder på så kort tid, at der har været tale om regulære skybrud. Her i landsdelen er der blevet målt skybrud i Karup.

Skybrud, 26. - 27. august 2020

Lavtryk er skyld i de store regnmængder

Årsagen til den kraftige og langvarige regn skyldes et for årstiden kraftigt lavtryk, der siden tirsdag aften har påvirket vejret over Danmark. Onsdag faldt der over 30 millimeter i den syd- og vestlige del af Jylland, og det er samme lavtryk, der torsdag morgen har givet regn over store dele af Sjælland og Lolland-Falster.

Den største mængde nedbør i løbet af ét døgn i 2020 er 72,6 millimeter, hvilket faldt over Usserød 19. august i forbindelse med et ekstremt kraftigt skybrud, hvor der på 30 minutter faldt hele 42,2 millimeter.

Allerede fredag skal et nyt regnvejr brede sig op over landet fra syd og kan i weekenden igen give store mængder regn.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Vejr.