Herning ramt af dobbelt skybrud

Årets hidtil kraftigste skybrud ramte Herning onsdag eftermiddag.

De tørre jorde på den jyske hede ved Hernin, blev onsdag eftermiddag kortvarigt omdannet til floder, da kraftige regn- og tordenbyger ramte området.

I den fugtige og ustabile luftmasse, der befandt sig over Jylland onsdag, blev der på kort tid i løbet af eftermiddagen dannet flere kraftige byger.

Som følge af næsten ingen vind - hele vejen op gennem atmosfæren - bevægede bygerne sig kun meget langsomt, og derfor kunne der falde meget store mængder regn over de samme områder.

Smuk bygesky set fra Alssund 3. juni 2020.
Smuk bygesky set fra Alssund 3. juni 2020.
Foto: Ole Thomsen / Privatfoto

De kraftigste byger ramte området omkring Herning, hvor der i løbet af en halv time faldt hele 32,1 millimeter regn.

Det er mere end det dobbelte af definitionen på skybrud, hvor der 'blot' skal falde 15 millimeter regn på en halv time.

Så store nedbørmængder på så kort tid vil altid skabe oversvømmelser, og på flere af de billeder, vi har modtaget på TV 2 Vejret, er mange gader i Herning da også omdannet til mindre floder.

På blot ti minutter faldt der hele 19,2 millimeter regn, mens der i løbet af bare fem minutter faldt 11,2 millimeter.

Radarbillede klokken 17.30, 3. juni 2020. Bygen er netop ved at slippe sit tag over Herning, hvor der på en halv time faldt hele 32,1 millimeter regn.
Radarbillede klokken 17.30, 3. juni 2020. Bygen er netop ved at slippe sit tag over Herning, hvor der på en halv time faldt hele 32,1 millimeter regn.
Foto: TV 2 Vejret

I alt varede bygen 32 minutter, hvilket viser, at gennemsnitsintensiteten var én millimeter per minut i over en halv time.

KRAFTIG REGN OG SKYBRUD

Formentlig skybrud flere steder

Selvom der kun blev registreret ét officielt skybrud onsdag, er det sandsynligt, at der har været skybrud flere steder end i Herning.

Fra både Tistrup i Sydvestjylland og Horsens er der billeder og videoer, der viser, at regnen kan have været af skybrudsstyrke, selvom det ikke har ramt en officiel målestation.

Da byger af natur er lokale, er det meget ofte tilfældet, at der i virkeligheden er flere steder, hvor der kan have været skybrud.

Torsdag aften og natten til fredag skal en front passere Danmark med risiko for kraftig regn.

Det kan ikke udelukkes, at der kan forekomme lokale skybrud. Derudover kan der forekomme kraftige vindstød, der kan nå stormstyrke.