Haveekspert: Hold nu op med at vande græsplænen

Blomster, planter, buske og træer er ikke det eneste, der lige nu tørster. Husk også havens dyr, lyder det fra boligejernes videnscenter Bolius.

Det er spild af vand og penge at vande græsplænen, lyder det fra ekspert.
Det er spild af vand og penge at vande græsplænen, lyder det fra ekspert.
Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Efter flere uger med meget lidt regn og usædvanligt mange solskinstimer for årstiden er græsplænen mange steder ved at blive gul og vissen at se på.

Men lad nu være med at bruge både vand og penge på at vande den, for selv om en gul plæne ikke ser pæn ud, så bliver græsplænen grøn igen, lige så snart det på et tidspunkt begynder at regne.

Sådan lyder det fra haveekspert i boligejernes videnscenter Bolius, Jesper Carl Corfitzen.

- Det er ikke i orden at bruge ressourcer og penge på det. Vi bliver nødt til at prioritere lige nu, så hold op med at vande græsplænen, siger han.

Der er nemlig masser af andre ting i haven, som lige nu virkelig trænger til vand – og som ikke kan overleve uden.

Sjatvanding er ikke nok: Du skal grave

Det allervigtigste er alle de planter, som man i dyre domme har købt og plantet i foråret, for planternes rødder stikker kun 10 til 20 centimeter – og altså slet ikke så dybt, at de kan klare sig uden vand.

Derfor skal de nyplantede frugttræer, buske, stauder, den nye hæk og andet som minimum i det tørre solskinsvejr have én grundvanding om ugen.

- Det betyder, at man ikke bare sjatvander, men bruger mellem 10 til 20 liter vand. Man bliver nødt til grave lidt ned ved siden af og mærke efter - hvis der er fugtigt cirka 20 centimeter nede i jorden, så har man grundvandet, forklarer Jesper Carl Corfitzen.

2:02
Og når solen skinner på midt- og vestjylland, så smitter det af på alt fra issalg til landmandens arbejde.

Det er i det hele taget en god ide at løsne jorden i en lille jordvold omkring for eksempel et frugttræ, der er nyplantet i år eller sidste år, inden man vander, for at undgå at vandet bare løber af den tørre jord i stedet for at sive ned i jorden.

Det samme gælder frugtbuske og andet, der er nyplantet, mens gamle træer, der har stået 15-20 år, sagtens kan klare tørken – for nu.

Krukker skal vandes hver dag

Mens det er nok at grundvande planter og træer i haven en gang om ugen, skal man lige nu vande alt, der befinder sig i krukker, hver dag.

- Med de temperaturer vi har lige nu, så kan jorden i små krukker sagtens tørre op på en dag og også her, skal man huske at grundvande. Når det lige så småt begynder at pible ud i bunden af krukken, så har man grundvandet, siger Jesper Carl Corfitzen.

Med krukker er det ved grundvanding vigtigt også at huske at gøde, for når der løber vand ud i bunden, løber der næringsstoffer med ud, og så får planterne ikke nok næring.

Nytte- og køkkenhaver skal også vandes dagligt – især hvis der er tale om højbede, som skal behandles på samme måde som planterne i krukker.

- Mange grøntsager og frugter består af op mod 80-90 procent vand, så man får ikke noget ordentlig udbytte, hvis de ikke får rigeligt med vand.

Mal med kalk og skab skygge

Det er selvsagt, at der skal vandes dagligt i drivhuset, som stadigt flere danskere har fået anskaffet i haven. Men man skal også huske at sørge for god udluftning.

- Temperaturen bliver alt for høj, og alt tørrer for hurtigt op, så planterne koger. Udover at lufte ud er det derfor også vigtigt at skabe skygge, forklarer haveeksperten.

Det kan man gøre ved for eksempel at hænge gardiner op eller male kalk på vinduerne i drivhuset – det giver skygge og kan vaskes væk igen, når temperaturen igen falder.

Planterne, der hader udtørring

Udover alt det andet er der især to grupper planter, du lige nu også skal være særlig opmærksom på. Det gælder roserne, der står til at skulle blomstre, og også rododendron. Begge planter hader udtørring, og de skal ifølge haveeksperten derfor have cirka 10 liter vand om ugen.

- Roser kan få lus og svampesygdomme som meldug, og ofte handler det om, at de ikke har fået nok vand. Hvis roserne allerede har været tørret ud, kan man sagtens nå at redde dem, men man må affinde sig med, at både roser og rododendron kan få en svampesygdom, forklarer Jesper Carl Corfitzen.

1:39
For landmands Poul Andersen er det ikke kun dejligt med tidlig sommer. Han risikerer nemlig, at hans afgrøder tørrer ud.

Samtidig er det meget vigtigt at understrege, at man altså ikke skal vande i fuld sol, fordi vandet fordamper i solen uden at være til særlig meget glæde for planterne. Så vand enten tidligt om morgenen eller om aftenen.

Alt det andet levende, der ikke er planter

Blomster, buske og træer er imidlertid ikke det eneste i haven, der lige nu tørster. Det gør havens dyr også.

Derfor er det en god ide at fylde fuglebade eller flade lerskåle med vand og stille dem forskellige steder i haven og i forskellige højder, så både pindsvin, fugle og også de meget nervøse skovduer tør komme og få slukket tørsten.

- Jeg kan se, at fuglene kommer væltende – det bliver en lille oase midt i en ørken. Hvis man husker at sætte vand ud til fugle og dyr, så får man også en hurtig oplevelse, siger Jesper Carl Corfitzen.

Den gule græsplæne

Ifølge TV 2 Vejret er der i den kommende uge udsigt til endnu mere sol og ingen regn – faktisk ikke så meget som en dråbe.

Der er derfor også de næste syv dage rigeligt at bruge vand på, og hvis du ikke er en af dem, der har opsamlet regn fra de første regnfulde forårsmåneder i regntønder, kan du allerede nu begynde at lægge lidt ekstra til side til den næste vandregning.

Hvis du alligevel vil hjælpe græsplænen lidt på vej, så sæt græsslåmaskinen et tak op i klippehøjde næste gang, du skal slå græs.

- Jo kortere græsstråene er, jo mindre skygge er der, så græsset har ikke godt af at blive slået alt for lavt, lyder det fra Bolius’ haveekspert.