Flere forventede et rungende ja - betændt afstemning kan give problemer for Pape

Søren Pape forlod scenen til klapsalver og tonerne af 'We Are Family' - kort efter vendte hver fjerde sig imod ham.

Formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, skulle lørdag stå skoleret for sit bagland efter en tid med stor uro i partiet.
Formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, skulle lørdag stå skoleret for sit bagland efter en tid med stor uro i partiet.
Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix

Klapsalverne ville næsten ingen ende tage, da Søren Pape Poulsen lørdag formiddag afsluttede sin tale foran omkring 850 konservative medlemmer til landsråd i Herning.

Ja, han viste ligefrem med hænderne, at det da nærmest var for meget af det gode.

- I må ikke klappe så længe, det ødelægger jo alle mediernes historier, sagde han, inden han forlod scenen til tonerne af 70'er-hittet 'We Are Family'.

Blot få timer senere skulle det dog vise sig, at en fjerdedel af salen, den såkaldte konservative familie, vendte sig mod formanden.

Dagens store tema

Om medierne hepper på modgang til Pape, må stå for formandens egen regning. Men der har ganske rigtig været mange betændte historier om det konservative parti den seneste tid:

Eksempelvis om de stribevis af politikere, der har forladt partiet. Og i særdeleshed debatten om Pernille Weiss, hvis genopstilling til Europa-Parlamentet er blevet diskuteret efter en undersøgelse om et psykisk belastende arbejdsmiljø på hendes kontor i Bruxelles.

Netop sidstnævnte var da også lørdagens helt store dagsorden i det midtjyske.

Et forbeholdent klap fra formanden

Her skulle der stemmes om, hvorvidt Pernille Weiss overhovedet måtte komme på listen over kandidater ved valget til Europa-Parlamentet næste år. Og de færreste i salen var nok i tvivl om Papes holdning til politikeren.

Flere gange har både han og den øvrige konservative ledelse tydeligt argumenteret for at få hende ud af Europa-Parlamentet.

Hvis man alligevel var i tvivl, kunne man blot tage et kig på formandens kropssprog under Pernille Weiss’ tale ved dagens landsråd.

Her kvitterede han med flere nedadvendte blikke og en beskeden klapsalve, der formentlig ikke kunne høres af mange andre end hans nærmeste sidemænd.

Da ledelsens udpegede spidskandidat til Europa-Parlamentet, Niels Flemming Hansen, holdt tale, rejste Pape Poulsen sig omvendt op og klappede højt.

- Drama, drama, lød det da også fra en af de fremmødte medlemmer, da stemmerne om Weiss' fremtid var afleveret i hvide plastikspande med det genkendelige grønne partilogo.

Et rungende nej?

TV 2 talte med forskellige konservative medlemmer, mens stemmerne blev talt op. Flere var ret så sikre på resultatet.

- Jeg tror, det bliver et rungende nej, sagde eksempelvis Birgitte Schytte, der er byrådsmedlem i Lejre Kommune.

For Birgitte Schytte var beslutningen ikke svær. Ifølge hende skulle Pernille Weiss ikke på stemmesedlen.
For Birgitte Schytte var beslutningen ikke svær. Ifølge hende skulle Pernille Weiss ikke på stemmesedlen.
Foto: Maja Langberg/TV 2

Birgitte Schytte uddybede, at Weiss har ”svigtet sin familie” og henviste til sagen om politikerens medarbejdere, der har følt sig dårligt behandlet af Weiss.

- Hun skulle med det samme have sagt undskyld. Så havde vi støttet hende. Men hun er blevet ved med at benægte, og det stemmer ikke overens med de konservative værdier og den konservative familie, konkluderede Birgitte Schytte.

Resultatet blev dog knap så rungende. For ganske vist fik Pernille Weiss et nej til igen at stille op.

Men omkring 25 procent af de delegerede stemte faktisk ja til at få hende på stemmesedlen – altså stik imod Papes linje.

Stemmeurnerne af plastik gik rundt blandt de knap 600 delegerede.
Stemmeurnerne af plastik gik rundt blandt de knap 600 delegerede.
Foto: Maja Langberg/TV 2

Det blev til 145 ja-stemmer mod 440 nej-stemmer, og det er både ”overraskende” og ”ildevarslende” for Søren Pape, lød konklusionen efterfølgende fra TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Det her resultat er et udtryk for en ret bred utilfredshed og en proteststemme mod Søren Papes klare indstilling – og et eller andet sted også mod hans autoritet som formand, sagde Redder og blev bakket op af politisk kommentator Søs Marie Serup.

Ifølge hende er det ”nærmest en mistillidserklæring”, at næsten hver fjerde delegerede stemte imod partilinjen og formanden.

- Det er problematisk højt, sagde Søs Marie Serup.

Leger demokrati

Hovedpersonen selv, den nu vragede Pernille Weiss, blev hurtigt omringet af medierne.

Her proklamerede hun, at hun selvfølgelig var glad for den trods alt tilstedeværende opbakning.

Pernille Weiss hæftede sig ved, at der trods alt var en fjerdedel af de delegerede, der ikke dømte hende ude.
Pernille Weiss hæftede sig ved, at der trods alt var en fjerdedel af de delegerede, der ikke dømte hende ude.
Foto: Malthe Birger Jensen / TV 2

Men hun understregede også hurtigt, at hun ikke gav meget for, hvordan afstemningen var løbet af stablen.

- Selve afstemningsmetoden synes jeg faktisk ikke er helt fair. Det er lidt, som om vi leger demokrati, men det er det i virkeligheden ikke, sagde hun til den fremmødte presse.

- Resultatet siger meget tydeligt, at der er lige knap en fjerdedel, der gerne vil have mig et eller andet sted på listen (over kandidater til Europa-Parlamentet, red.), sagde hun.

Selvom Weiss tydeligt var utilfreds, gik nogle af hendes støtter i baglandet dog skridtet videre.

En tom fornemmelse og piftet badebold

TV 2 nåede nemlig med nød og næppe at fange to af medlemmerne fra vælgerforeningen på Fanø, inden de ligefrem udvandrede fra landsrådet.

Der var ikke meget mere at komme efter, lød det, for vælgerforeningen har i flere uger åbent stået på Weiss’ side.

- Jeg har en tom fornemmelse nu. Som en badebold, der er blevet piftet, sagde formanden, Christian Lorenzen, der derfor heller ikke havde lyst til at bruge flere timer i det midtjyske kongrescenter.

Christian Lorenzen med tasken over skulderen på vej hjem til Fanø efter afstemningens resultat.
Christian Lorenzen med tasken over skulderen på vej hjem til Fanø efter afstemningens resultat.
Foto: Maja Langberg/TV 2

Ifølge ham var det særdeles udemokratisk, at Pernille Weiss skulle sikre sig 50 procent af dagens stemmer for overhovedet at kunne komme på listen over kandidater til Europa-Parlamentet.

- Det var en skin-demokratisk skueproces. Jeg havde håbet, at ledelsen og dirigenten havde haft modet til at gøre det til en åben og ærlig valghandling, sagde han.

Der skal snakkes på Fanø

Ved Christian Lorenzens side stod Niels Fischer-Nielsen, der er byrådsmedlem i Fanø Kommune og på samme måde var klar til at komme afsted fra landsrådet.

- Det var dårlig stil. Man skulle have ladet Weiss stille op, og så kunne man jo altid have ladet være med at stemme på hende efterfølgende, siger han.

Tænker du nu over det faktum, at du er gået imod din formand?

- Nej. Der var jo mange, der gerne ville have hende stillet op. Det synes jeg eddermame, ledelsen skal kigge på, sagde han.

Ifølge Niels Fischer-Nielsen skal der nu hjemme på Fanø ”snakkes lidt om, hvad man synes om fremgangsmåden fra Søren Pape”.

Kan du sætte lidt flere ord på, hvad I skal snakke om?

- Nej, det kan jeg nok ikke.

En samlet familie, Pape?

Spørger man Søren Pape Poulsen, bekymrer han sig ikke synderligt om dagens valgresultat.

Og adspurgt af TV 2 om, hvorvidt der er tale om en samlet familie, når en fjerdedel af de delegerede ikke fulgte partiformandens indstilling, lyder svaret:

- Hverken du eller jeg ved, hvad de 25 procent er et udtryk for.

Partiformanden argumenterer for, at man ikke ved, hvorvidt de 25 procent faktisk overhovedet ønsker Pernille Weiss i Europa-Parlamentet. De stemte blot ja til at give hende muligheden for at blive stemt på, mener han.

Han er derfor heller ikke bekymret over, at en fjerdedel trodsede ham og resten af partilinjen.

- Det her har handlet om Pernille, og det er helt fair, at man har forskellige holdninger til det. Det tager jeg helt stille og roligt, siger formanden.

Landsrådet fortsætter søndag. Om Søren Pape igen sætter 'We Are Family' på højtaleren, må tiden vise.