Danskere køber melatonin i udlandet for at spare penge
Det er primært prisen, der får to unge danskere til at købe melatonin i udlandet. Lægemiddelstyrelsen anbefaler, at man får det på recept.
Flere og flere danskere får udskrevet sovemedicinen melatonin hos lægen.
Det viser tal, som Sundhedsdatastyrelsen har trukket for TV 2.
På de ti år er brugen af melatonin steget fra 28.940 personer i 2012 til 129.905 personer i 2022, og stigningen er størst blandt yngre voksne i aldersgruppen 25-44 år.
Det får eksperter til at slå larm om brugen af medicinen, som de kalder "symptombehandling".
Men andre danskere vælger at gå en anden vej og tage melatonin, de køber i udlandet, hvor den ikke er receptpligtig.
TV 2 har talt med to af dem.
Fælles for dem er, at de startede med at få recept på melatonin i Danmark, men begyndte at bestille hjem fra udlandet i stedet.
Prisen afgjorde det
For 30-årige Katrine Louise Rasmussen fra Horsens har melatonin gjort en "kæmpe forskel".
Hun har hele livet igennem kæmpet med at falde i søvn og sove natten igennem, og hun bliver med egne ord ikke træt om aftenen.
- Jeg har simpelthen svært ved at gå i seng om aftenen og slukke for hovedet og for tankerne. Jeg har også prøvet anden receptpligtig sovemedicin, som ikke hjalp, siger Katrine Louise Rasmussen.
Efter forsøg med de andre typer sovemedicin fik hun udskrevet melatonin for første gang for otte år siden.
Men det var en dyr fornøjelse for Katrine Louise Rasmussen, der dengang var på kontanthjælp og i dag er på førtidspension. Det kostede hende i omegnen af 300 kroner om måneden.
- Det var faktisk en sygeplejerske, som i en sidebemærkning nævnte, at der var hjemmesider, man kunne købe dem på. Og det er en noget anden pris, siger Katrine Louise Rasmussen.
Generiske melatonin-tabletter på tre milligram koster i dag 143 kroner for 30 styk i Danmark. Katrine Louise Rasmussen køber dem fra en hollandsk hjemmeside, hvor hun giver i omegnen af 300 kroner for et års forbrug.
Hvordan er du sikker på kvaliteten af de piller, du køber?
- Jeg har lavet min research på det brand, jeg bestiller, siger Katrine Louise Rasmussen.
Bekymret for bivirkninger
Katrine Louise Rasmussen har i dag taget melatonin dagligt i otte år. Hun bliver træt om aftenen, falder til ro, når hun lægger sig til at sove og har en god søvn.
Det giver hende mere overskud i løbet af dagen og et bedre liv generelt, oplever hun.
Eksperter påpeger, at man ved meget lidt om langtidsbivirkninger af melatonin. Hvad siger du til det?
- Det kan jeg godt have det svært med. Jeg har selv læst op og ville selvfølgelig ønske, at der var mere viden om det, for jeg vil gerne vide mere. Men som det er nu, har jeg ikke rigtig noget alternativ, og jeg ved ikke, hvad jeg ellers skulle gøre.
Taknemmelig for melatonin
For den 26-årige chauffør Cecilie Straarup fra Viborg har melatoninen løst et stort problem i hendes liv.
Nemlig hendes enormt dårlige søvnmønster. Cecilie Straarup bliver ikke søvnig af sig selv og fik ofte ikke mere end tre timers søvn.
Hun havde tidligere forsøgt sig med husråd mod dårlig søvn, som at gå en lang tur, slukke for skærme og at drikke noget varmt om aftenen. Men så fik hun recept på melatonin for et år siden.
- Jeg er så taknemlig for melatonin. Jeg ville ikke kunne leve mit liv uden det, siger hun til TV 2.
Nu får hun en god søvn, og det giver hende overskud til job, hund og kæreste, fortæller hun.
Hun startede med at købe melatonin på recept i Danmark, hvor hun brugte i omegnen af 500 kroner om måneden, da hun tager en høj dosis.
Nu køber hun dem fra en polsk producent, hvor hun køber for 100 dage af gangen til 300 kroner.
Hvordan er du sikker på kvaliteten af de piller, du køber?
- Der står på pillerne, hvad der er i. Og jeg sætter mig altid ind i, hvad der er i, inden jeg tager noget, så jeg beskytter mig selv på den måde. Hvis jeg ikke kan læse mig frem til, hvad der er i, så køber jeg det ikke.
Lægemiddelstyrelsen: Melatonin er medicin
Lægemiddelstyrelsen skriver i en skriftlig udtalelse til TV 2, at man betegner melatonin som medicin, da der er tale om et hormon.
- Vores anbefaling er, at man taler med lægen, før man begynder at tage melatonin for søvnbesvær. Melatonin har ligesom andre hormonpræparater – for eksempel insulin, p-piller og væksthormoner – en fysiologisk effekt i kroppen, og medicinen kan blive påvirket, hvis du samtidig får anden medicin, skriver de.
- Dertil kommer, at søvnbesvær kan skyldes andre underliggende sygdomme, og derfor er det af flere grunde vigtigt, at man taler med lægen, hvis det er et vedvarende problem, lyder det videre fra Lægemiddelstyrelsen.