Blev mesterskabet grundlagt på et iskoldt bjerg?

Det lyder mærkeligt, at FCM’s mesterskab måske blev grundlagt på en overlevelsestur i Skotland. Men prøv at læse med her.

Morten Bruun ser nærmere på FC Midtjyllands vej til det danske mesterskab.
Morten Bruun ser nærmere på FC Midtjyllands vej til det danske mesterskab.
Foto: Ritzau Scanpix / TV 2 Sport

Af Morten Bruun, fodboldekspert og -analytiker, TV 2 Sport

”Jeg ved fandeme ikke, hvad han har gang i, mand. Han tror, vi er krigere, altså at vi er soldater. Jeg synes bare, at når man laver noget, så skal man lige kende grænsen.”

Ordene kom ud af munden på Aral Simsir. FC Midtjyllands kreative midtbanespiller stod på toppen af bjerget Sgór Gaoith i Skotland.

Der var 15-20 minusgrader, is, sne, vind og åbne, øde vidder så langt øjet rakte. Manden, han bandede langt væk, var klubbens mentale træner, B.S. Christiansen. Vi befandt os i januar 2024.

Klip til 26. maj 2024, lidt efter spisetid. MCH Arena i Herning. FC Midtjylland-Silkeborg IF. Stillingen 2-2. 

Her modtog samme Aral Simsir bolden på kanten af straffesparksfeltet, tog lynsnart bestik af situationen, satte med et par hurtige træk kursen mod Silkeborgs mål og sparkede bolden i nettet med en velplaceret inderside.

Hermed havde han scoret præcis det mål, der i den sidste ende afgjorde det danske mesterskab. I overført betydning var Aral Simsir og hans holdkammerater tilbage på toppen af bjerget.

Er der sammenhæng mellem de to episoder? For fire måneder ville jeg have sagt nej. Jeg var en af dem, der trak på smilebåndet over den mini-dokumentar i tre dele, som min gode ven, Dan Sørensen, lavede om FC Midtjyllands overlevelsestur til det skotske højland.

Programmerne var suveræn underholdning med flotte billeder og fyldt med velplacerede citater og pudsige situationer. Som da anfører Henrik Dalsgaard måtte overbevise den brasilianske back Paulinho om, at havregryn rent faktisk kan spises.

Se hele serien på TV MIDTVEST Play ved at klikke herunder.

Don't sit down. Keep walking

”Jamen, Dan, tror vi så, at FCM bliver mestre?”, spurgte jeg retorisk.

”Jeg ved det ikke,” svarede Dan. ”Jeg ved bare, at det er det hårdeste, jeg nogensinde har været med til.”

Jeg ved det stadig ikke. Men jeg griner heller ikke længere højlydt. Og min skepsis er blevet blødgjort. For hvem ved? Måske var det netop overlevelsesturen til det skotske højland, som FC Midtjyllands stenrige ejer, Anders Holch Povlsen, har købt så meget af, der flyttede de sidste marginaler i den danske mesterskabskamp. Vi kan i hvert fald ikke diskutere, at FC Midtjylland vandt.

Som B.S. Christiansen, hele Danmarks jægersoldat nummer 1, udtrykte det, da Aral Simsir & Co. efter to døgn i vildmarken var kommet ind i varmen og sad bænket ved et langbord:

”When you think you’re going to die, you will not die. Don’t sit down. Keep walking. Keep walking. If we use that in our football, nobody can beat us.”

I FC Midtjylland taler man engelsk, når alle skal kunne forstå det. Grundet de mange udenlandske spillere.

Jeg kommer det ikke nærmere. Jeg ved ikke, om manden har ret. Jeg var jo heller ikke med på turen.

Har haft lavere pointsnit

Men det, jeg ved, er, at FC Midtjylland rent mentalt var det stærkeste af de fire hold, der kæmpede om det danske mesterskab.

FC Midtjylland anno 2023/24 var ikke noget sprudlende mandskab. De spillede ikke fortryllende fodbold, og mon ikke de fleste vil give mig ret i, at de foregående tre mesterhold i FC Midtjylland var stærkere end det aktuelle. De opnåede i hvert fald markant højere pointsnit.

I 2014/15 hentede FCM 2,15 point per kamp.

I 2017/18 var det 2,36.

I 2019/20 var det 2,2.

Og i 2023/24 blot 1,97.

Rent mentalt var ulvene bare stærkere end alle de andre. Dem kunne man ikke slå ihjel. When you think you’re going to die…