Advarer mod farlige raketter og batterier - én kan gennembore kraniet på en voksen mand

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod en række fyrværkeriprodukter, som ikke må sælges. Se listen her.

Nytårsaften vil titusindvis af raketter, batterier og andet fyrværkeri oplyse nattehimlen i forskellige farver.

Faktisk har man allerede fra 27. december lovligt måtte affyre krudtet, som har været i handlen siden 15. december.

Men ikke alt fyrværkeri på markedet er lige sikkert. Sikkerhedsstyrelsen har fundet en række produkter, som de klassificerer som farlige og advarer mod.

Heriblandt er de to raketter 'Gnist' og 'Glød' fra LCH Fireworks, som er blevet forbudt af myndighederne.

Raketterne 'Gnist' og 'Glød'
Raketterne 'Gnist' og 'Glød'
Foto: SIkkerhedsstyrelsen

Normalt sprænger raketter højt oppe i luften og falder ned mod jorden i mindre stykker, men det er ikke tilfældet med de pågældende to raketter.

I stedet falder de "lodret ned som et spyd og medfører risiko for kraniebrud, hjernerystelse, blodansamling i hjernen eller svære øjenskader, hvis forbrugere bliver ramt", advarer Sikkerhedsstyrelsen.

- Som udgangspunkt er fyrværkeri jo farligt, men det skal udgøre en minimal risiko for dem, der skal bruge det. Derfor tester vi, om det opfører sig og indeholder det, som det skal, og om det er mærket rigtigt, forklarer kontorchef i Sikkerhedstyrelsen Lone Brose til TV 2.

Raket gik gennem bord

Da styrelsen testede raketterne på skydeterrænet ved Oksbøl, bragede de direkte gennem det campingbord, hvorpå styrelsens papirer lå.

Overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital vurderer overfor Jyllands-Posten, at raketten vil "kunne gennembore kraniet hos voksne", hvis den rammer bestemte dele af kraniet.

Raketterne skulle have været i handlen hos T. Hansen, men nåede aldrig at komme så langt, oplyser kommunikationskonsulent Andreas Dyhrberg fra T. Hansen i en mail til TV 2.

Super Missil Raket er blandt de raketter, Sikkerhedsstyrelsen advarer imod.Der er risiko for, at rakettens opskudsvinkel er for stor og dermed at raketten bøjer af for tidligt på vej op. Der er risiko for, at du kan blive ramt af brændende elementer, hvilket kan give forbrændinger og i værste fald øjenskader.
Super Missil Raket er blandt de raketter, Sikkerhedsstyrelsen advarer imod.Der er risiko for, at rakettens opskudsvinkel er for stor og dermed at raketten bøjer af for tidligt på vej op. Der er risiko for, at du kan blive ramt af brændende elementer, hvilket kan give forbrændinger og i værste fald øjenskader.
Foto: SIkkerhedsstyrelsen

Farligt batteri var stadig til salg

Sikkerhedsstyrelsen advarer søndag også mod batteriet 'Intense' fra Johansen Fireworks.

Batteriet burde være trukket tilbage, efter at test har vist, at det kan vælte, når det skydes af. Alligevel har Sikkerhedsstyrelsen i år fundet batteriet til salg på salgssteder for fyrværkeri.

- Det er ulovligt, og vi tager det meget alvorligt, så i sådan et tilfælde indgiver vi politianmeldelse af parterne og går ud og advarer forbrugerne, siger Lone Brose til TV 2.

Har man noget af det farlige fyrværkeri stående derhjemme, råder Sikkerhedsstyrelsen til, at man enten leverer det tilbage til salgsstedet, hvis man stadig har sin kvittering, eller afleverer det som farligt affald på genbrugsstationen.

Op til årets fyrværkerisalg har styrelsen testet funktionen på over 90 produkter. Foruden de allerede nævnte har styrelsen her i december advaret mod 12 raketter eller batterier, som ikke må sælges og skal trækkes tilbage fra markedet.

Den samlede liste over farlige produkter på styrelsens hjemmeside er endnu længere. Her kan også orientere sig om farligt fyrværkeri fra tidligere år.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.