500 til borgermøde med minister om kæmpe-vindmøller
Omkring 500 borgere var samlet i Østerild i Thy for at få svar fra ministeren.
Der er mange at hilse på for Minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V) lørdag middag.
Klokken 12 begyndte borgermødet i Østerild i det nordlige Thy, og her var omkring 500 borgere mødt op.
Selvom arrangørerne regnede med 400 fremmødte måtte man sande, at langt flere var interesserede i at deltage i borgermødet. Derfor måtte flere bænke stilles op og ekstra kaffekopper hentes ind, fortæller TV MIDTVEST's reporter på stedet.
Morten Dahlin har selv inviteret til møde og siger til TV 2, at han ser frem til at snakke med borgerne og besvare deres spørgsmål.
Det er da også nogle velforberedte borgere, der står klar til at tage imod ministeren, når han træder ind ad døren i multicenteret.
- Vi har lagt en hel strategi for, hvilke spørgsmål vi skal stille, og hvordan de skal stilles. Vi giver ikke op, siger Mikael Vold Lassen, brugsuddeler i Frøstrup Brugsforening til TV 2.
Baggrunden for borgermødet er den aftale, regeringen har indgået med en række partier om, at "igangsætte en miljø- og habitatkonsekvensvurdering af en mulig udvidelse og tilpasning af Østerild Testcenter”, står der i en pressemeddelelse.
I pressemeddelelsen skriver By-, Land- og Kirkeministeriet, at der findes meget få steder i Danmark, hvor det er muligt at opstille vindmøller med en højde på op til 450 meter, og at Østerild Testcenter er et af de få steder.
Symbolsk besøg
Timingen for ministerens besøg bliver kritiseret af flere borgere, som kalder besøget for symbolsk. Mikael Vold Lassen mener, at ministeren burde have inviteret til borgermøde for lang tid siden.
- Løbet er kørt. Det her er ren procedure og skuespil, siger Mikael Vold Lassen.
Ulrik Iversen, der er formand for Foreningen imod Kæmpevindmøller ved Bulbjerg, mener heller ikke, at ministerens borgermøde kommer til at gøre en forskel – også selvom ordlyden er, at regeringen har vedtaget at igangsætte en undersøgelse og ikke vedtaget at etablere kæmpevindmøllerne.
- Når man er kommet så langt og smider en del millioner i undersøgelsen, så er det også, fordi man regner med at det bliver til virkelighed, siger Ulrik Iversen.
Morten Dahlin forstår borgernes frustration over beslutningen om at fortage undersøgelsen af Østerild Testcenter, men mener ikke, at hans besøg er symbolsk.
- Det er vigtigt, at vi inddrager borgerne i den proces der kommer nu. Jeg håber på at få deres input til det videre arbejde, siger ministeren og fortsætter:
- Vi skal jo lave en ret grundig undersøgelse af påvirkning af natur, miljø, naboer og så videre, og i den sammenhæng er det vigtigt, at der bliver lyttet til borgerne.
Minimalt håb
Mikael Vold Lassen er blot en af mange bekymrede borgere, der frygter for lokalsamfundets overlevelse, hvis regeringens planer om at udvide Østerild Testcenter bliver en realitet. Han frygter, at området på sigt vil blive affolket.
- Det får den konsekvens, at mine børn ikke har en skole om ganske få år. Det får konsekvenser for håndværkerne herude, for brugsen, for vores lægehus og plejehjem.
Foreningsformand Ulrik Iversen er ikke i tvivl om, at det kun er et spørgsmål om tid, før udvidelsen af testcenteret bliver til virkelighed. Formanden understreger, at han ikke er imod grøn omstilling, men han frygter, at lokalområdet bliver devalueret og frygter for naturen i området.
- Alle skriger på mere natur, og så gør man lige det modsatte her. Min største frygt er, at de ødelægger området, siger Ulrik Iversen.
Ministeren anerkender borgernes frygt for den lokale natur, men han forsikrer, at undersøgelsen og en eventuel udvidelse vil blive lavet med naturen for øje.
- Vi gør netop det her for naturens skyld, siger Morten Dahlin.
Dahlin forklarer, at der er blevet indgået en politisk aftale om, at der skal laves en "ambitiøs" naturgenopretningsplan som skal imødekomme de ændringer der kan forekomme.
- Der skal laves nogle afværgeforanstaltninger, og efterfølgende skal man forsøge at genetablere naturen og også etablere mere natur, end den natur der bliver påvirket af de nye testpladser.
Vigtigt for den grønne omstilling
Netop behovet for at teste nye vindmøller ser de også hos erhvervsorganisationen Green Power Denmark, der er talerør for den danske energisektor.
Jan Hylleberg, viceadministrerende direktør hos Green Power Denmark, fortæller, at selvom salget af vindmøller har været faldende, så står det ikke stille på teknologisiden, hvorfor et nyt dansk testcenter er vigtigt.
- Vi har brug for at være sikre på, at vi kan følge med teknologiudviklingen og fortsat teste og afprøve fremtidens store møller i Danmark.
Danmark har en stærk grøn industri, som er en direkte årsag til tusindvis af arbejdspladser, siger ministeren, og de arbejdspladser skal fastholdes.
- Der er et behov for at man kan teste – også nye vindmøller tæt på der hvor de skal produceres. Det er også en væsentlig årsag til, at vi har brug for flere testpladser i Danmark, siger Morten Dahlin.