Hans Kurt lavede vrøvl - og vandt

Fritidslandmand Hans Kurt Krogsgaard Larsen ville få ødelagt sit landbrug af en cykelsti. Han mente ikke, den var lovlig – og han havde ret.

Hans Kurt Krogsgaard Larsen er godt tilfreds, da han har vundet en sag mod Silkeborg Kommune, så hans marker og ejendom ikke bliver opdelt.
Hans Kurt Krogsgaard Larsen er godt tilfreds, da han har vundet en sag mod Silkeborg Kommune, så hans marker og ejendom ikke bliver opdelt.
Foto: TV 2 ØSTJYLLAND

- Det kan godt svare sig at lave vrøvl, siger Hans Kurt Krogsgaard Larsen med et smil på læben.

Han har netop bakket sin røde McCormick traktor ud af laden for at vise de problemer, som planerne om en kommunal cykelsti ville have givet ham.

Han driver et fritidslandbrug, som ligger tæt på et nybygget boligområde lidt nord for Silkeborg.

Silkeborg Kommune ville have en cykelsti til at krydse lige der, hvor Hans Kurt skal køre fra gården og ud på sine marker.

- Det ville ødelægge vores markvej, for cykelstien er en meter højere. Så vi ville ikke kunne køre ud på markerne, fortæller han.

Hans Kurt og konen Lis ved godt, at de på et tidspunkt skal sælge landejendommen. Og der ville den planlagte cykelsti have kostet på værdien.

- Det er jo tæt ved en million, vi havde mistet så, hvis de havde fået lov til at lave den cykelsti, vurderer Hans Kurt Krogsgaard Larsen.

Cykelstien fra det nybyggede område ender i dag blindt ved Hans Kurt Krogsgaard Larsens grund.
Cykelstien fra det nybyggede område ender i dag blindt ved Hans Kurt Krogsgaard Larsens grund.
Foto: TV 2 ØSTJYLLAND

TV2 Østjylland har tidligere fortalt om Inge Lisbeth Madsen, der driver Lindegårdens Rideskole sammen med sin mand. De føler sig lige nu tvunget til at sælge dele af livsværket, da Silkeborg Kommune vil bygge en vej ind til et nyt boligområde.

Gik til kamp

Da ægteparret første gang blev præsenteret for kommunens planer, kom de med en række alternative ruter, hvor cykelstien stadig lå på deres grund, men gjorde mindre skade.

- Vi har sådan set ikke stoppet projektet. Men de ville ikke acceptere de andre løsninger. Det var for dårlig udkørsel, og det kostede for mange penge, mente de, siger han.

Det endte med, at de allierede sig med en rådgiver og sendte en klage til Planklagenævnet, som gav Hans Kurt og Lis Larsen medhold i klagen.

"Et enstemmigt Planklagenævn finder, at det ikke i tilstrækkelig grad er godtgjort, at ekspropriationen er nødvendig," skriver Planklagenævnet i deres afgørelse.

Nævnet lagde vægt på, at der findes alternative løsninger, som påvirker ægteparret mindre – også selvom de løsninger har flere omkostninger for Silkeborg Kommune.

- Jeg kunne sådan set ikke få armene ned. Så det er jo alle tiders, siger Hans Kurt Krogsgaard Larsen.

Silkeborg Kommune må altså ikke ekspropriere jorden og bygge en cykelsti. Så nu ender den blindt foran Hans Kurt Krogsgaard Larsens grund.

Alle påvirket

Når man er pensioneret tømrermester og fritidslandmand, er det ikke de juridiske paragraffer, som er spidskompetencen. Derfor var tovtrækkeriet med kommunen også noget, som påvirkede ægteparret.

- Det går man og spekulerer en hel del på. Vi har været heldige at have nogle gode hjælpere.

Hvad hvis I ikke havde haft det?

- Så var vi bare blevet kørt ned, mener Hans Kurt Krogsgaard Larsen.

På samme måde står beboerne i det nybyggede boligområde også og mangler en cykelsti. Noget fritidslandmanden godt kan forstå frustrationen over.

- Vi er da også kede af, at de ikke kan få en cykelsti ned til Skægkærskolen. Men det ødelægger jo meget for os, hvis vi havde accepteret det, siger han.

Næstformand i Plan- og Vejudvalget i Silkeborg Kommune Lars Hansen er også ærgerlig over, at cykelstien ikke var endelig på plads, inden boligområdet blev etableret.

- Vi bliver præsenteret for tre løsningsmuligheder. Vi valgte den absolut bedste løsning og blev underkendt af Planklagenævnet. De kender ikke de lokale forhold, så det ligger jeg ikke søvnløs på grund af, siger Lars Hansen fra SF.