Frikadellekongen: Sådan laver du Danmarks bedste frikadelle

Hvad er hemmeligheden bag en frikadelle i mesterklasse? Det har Brian Flink Pedersen svaret på.

4n7b47ip
Foto: Privatfoto

Brian Flink Pedersen er slagterfagets svar på Michael Laudrup. Hvor Mister driblede med bolden, dribler slagteren fra Silkeborg med sylte, postej, pølser og frikadeller.

Hans trofæskab i butikken Silkeborg byder på mere end 200 guldmedaljer, som han har vundet i konkurrencer mod slagtere fra ind- og udland.

De dyster i pølser, leverpostej og frikadeller.

I weekenden vandt slagtermesteren fra Silkeborg endnu en gang guld på Foodexpo i Herning, hvor han tog sejren med hjem i konkurrencen om at lave Danmarks Bedste Frikadelle.

Finalen blev en sand magtdemonstration. Fire ud af fem finalefrikadeller kom nemlig fra Brian Flink Pedersens virksomhed Pølsemageriet.

- Det er ikke set før, at en virksomhed har haft fire ud af fem produkter med i finalen, fortæller han.

Brian Flink Pedersen har også vundet priser for sine hotdogs.
Brian Flink Pedersen har også vundet priser for sine hotdogs.
Foto: Privatfoto

I oktober blev der indsendt mere end 100 forskellige bud på frikadeller til bedømmelse. Men kun fem blev udvalgt til finalen, og heraf havde Brian Flink Pedersen altså fire ud af fem finalist-frikadeller.

- Allerede da det kom frem, var der nogen, der begyndte at kalde mig frikadellekongen, for det måtte jeg have styr på, og det har vi også, siger Brian Flink Pedersen.

Vinderen blev en pandestegt frikadelle med syrlig æble, bacon og lidt timian. Slagteren fra Silkeborg var i forvejen regerende mester fra 2022, hvor han vandt med en frikadelle med persille og tomat.

Fast procedure

Men det er langtfra kun krydderierne, der gør en god frikadelle, hvis man spørger Brian Flink Pedersen, der glædeligt deler ud af tips og tricks til alle fritidsgourmeterne, der jonglerer med frikadeller ude i de danske husholdninger.

Pølsemageriets frikadeller består ALTID af 25 procent magert kalvekød og 75 procent svinekød, og så er det vigtigt, hvor fint kødet er hakket.

- Det er vigtigt, du har noget struktur, så den skal ikke være helt finthakket. Den må ikke være gummiagtig. Det bliver den, hvis man kører den for meget og giver den for meget mel, siger han.

Derfor er det afgørende, hvilken skive man bruger på sin kødhakker, og hvor lang tid man rører sin fars. Og så kommer vi til stegningen.

- Når man vinder konkurrencer, så handler det om at have en stegeskorpe. Det giver en smag, der er anderledes end det, der er indeni. Så stegningen er supervigtigt. Det er ikke bare at kaste den på panden, lukke øjnene og vente på, at den er klar, forklarer Brian Flink Pedersen.

Ingen smør

Hvis man har set Spise med Price, vil man nok tænke, at frikadeller selvfølgelig skal steges i rigeligt smør.

Men så tager man fejl. Brian Flink Pedersen steger ALDRIG sine frikadeller i smør.

- Nej, nej, nej. Jeg siger ikke, det kan lade sig gøre at bruge smør og få en god skorpe. Men det gør vi ikke. Smør afgiver smag, og det ønsker vi ikke, siger han.

I stedet bruger han smagsneutral olie, men man kan også bruge svinefedt. 

Brian Flink Pedersen har vundet et hav af priser - særligt for sine pølser.
Brian Flink Pedersen har vundet et hav af priser - særligt for sine pølser.
Foto: Privatfoto

I alt har han vundet mere end 200 guldmedaljer for sine produkter.

Kan du godt blive ved med at holde motivationen, når du har vundet så meget?

- Vi krydrer det daglige arbejde med konkurrencer – både for sjov og for at teste vores produkter. Så vi bruger resultaterne til at forbedre vores produkter. Vi bliver ikke trætte af det, og vi mangler slet ikke motivation til at fortsætte, siger han.

Fra på torsdag kan interesserede kunder købe den nye frikadelle i Pølsemageriets butik i Silkeborg og i deres salgsvogn.