17-årige Felix ramt af kræft: Nu ofrer vennerne alt for ham

17-årige Felix Risborg Rasmussen fik for få måneder siden en af de værst tænkelige beskeder. Han har kræft. Men midt i bekymringerne er der vokset et stærkt sammenhold med hans venner.

Felix Risborg Rasmussen tror, han ville føle sig ensom i sygdomsforløbet, hvis ikke vennerne havde bakket så meget op.
Felix Risborg Rasmussen tror, han ville føle sig ensom i sygdomsforløbet, hvis ikke vennerne havde bakket så meget op.
Foto: TV 2 ØSTJYLLAND

Bare 17 år gammel har Felix Rosborg Rasmussen fået en kræftdiagnose, der får selv en ung mand i sin bedste alder til at tænke på døden.

Men frem for at trække sig nægter hans venner at lade Felix i stikken. I stedet vil de være der til alt det svære, han skal gennemgå.

- Vi kommer til at være ved hans side, lige meget hvor svært det bliver for ham, siger vennen Mikkel.

Felix Risborg Rasmussen startede skoleåret som en helt almindelig efterskoleelev på Silkeborg Efterskole.

Han ville dyrke sport og have nye venner. Men hvad han beskriver som det år, der skulle være det bedste i hans liv, ændrede sig pludseligt for godt to måneder siden, da han mærkede en stor knude i armhulen.

- Så fandt lægerne ud af, det var lymfekræft. Der tænkte jeg lidt; døden. I starten forstod jeg det ikke rigtig. Jeg mærkede det først efter nogle dage, hvor jeg blev ked af det, fortæller han.

Kun 17 år gammel står Felix Risborg Rasmussen nu over for et sygdomsforløb, han godt ved, kan blive hårdt.

- Hvorfor skulle det lige være mig? spørger han.

Vennerne bakker op

Men ud af sygdommen er der vokset et fællesskab og sammenhold.

Felix Risborg Rasmussen havde i første omgang havde svært ved at dele det med sine jævnaldrende venner på skolen.

- Det var forfærdeligt. Jeg tror også, det var mine forældre, der sagde, jeg havde det. Jeg var så ked af det og slået ud, at jeg næsten ikke selv kunne sige det, siger han og tilføjer:

- Lige så snart man hører ordet kræft, er der mange, der tænker døden.

Den aften, hvor Felix Risborg Rasmussen og hans forældre på et kontor på Silkeborg Efterskole måtte fortælle hans nærmeste venner, at han havde fået kræft, husker Mikkel Kudsk Sehested tydeligt.

- Så blev vi tre drenge også kede af det, for vi holder meget af Felix, fortæller han og tilføjer:

- Jeg tænkte først, det kan ikke passe, for jeg synes, Felix er ung, og han er meget sportslig. Jeg kunne ikke få det til at hænge sammen, han var hele tiden glad og frisk, så jeg synes ikke, han fortjente det i hvert fald.

Og sådan havde Felix Risborg Rasmussen det også selv.

- Man tænker jo ikke, at sådan en ung, frisk fyr får sådan noget bare lige sådan. Det er lidt skræmmende på en måde, siger han.

Det er dog ikke så ualmindeligt, som man måske skulle tro. Aldrig har flere danskere fået kræft, og at være ung og få diagnosen har heller aldrig været mere almindeligt. Lymfekræft, som Felix Risborg Rasmussen har, er en af de mest hyppige blandt unge.

'Vil være ved hans side' 

Mikkel Kudsk Sehested og to andre venner var dem, der først fik beskeden om kræftdiagnosen. Og selvom beskeden umiddelbart skabte frygt og bekymring, så tog de hurtigt en beslutning.

- Så blev jeg enig med mig selv om, at jeg vil hjælpe Felix alt, jeg kunne sammen med de andre drenge. Vi synes, det er synd for Felix, fortæller Mikkel Kudsk Sehested.

Mikkel Kudsk Sehested har besluttet at være der for sin ven - igennem det hele.
Mikkel Kudsk Sehested har besluttet at være der for sin ven - igennem det hele.
Foto: TV 2 ØSTJYLLAND

Han er nu blevet såkaldt ambassadør for Felix. Det betyder, han tager med ham til behandlinger på hospitalet, og det er uanset, om han skal have kemo, eller blot have taget en blodprøve.

- Så han ikke føler sig alene, og så han stadig har et fællesskab på efterskolen, siger Mikkel Kudsk Sehested og uddyber:

- Vi er med til alt det svære, han kommer til at gå igennem. Vi kommer til at være ved hans side, lige meget hvor svært det bliver for ham.

Mikkel Kudsk Sehested nøjedes dog ikke med det.

Listen over, hvad han og Felix Risborg Rasmussens andre nærmeste venner har gjort, siden de fik den hårde besked, er lang.

De startede de en privat indsamling, hvor de samlede 7500 kroner ind - penge, der blev brugt på gaver til Felix Risborg Rasmussen og på blomster til hans forældre. Efterskolen gik også til Kræftens Bekæmpelses indsamling, hvor de samlede over 100,000 kroner ind, og så holdt drengene en tale til Felix til den årlige gallaaften.

- Hvor vi sagde, hvor skøn Felix er, siger Mikkel Kudsk Sehested.

Felix og Mikkel går på Silkeborg Efterskole.
Felix og Mikkel går på Silkeborg Efterskole.
Foto: TV 2 ØSTJYLLAND

Støt din ven 

Ifølge Mikkel Kudsk Sehested er der meget, man kan gøre, hvis ens ven pludselig får kræft. Han mener, det handler meget om at invitere - igen og igen og igen.

- Støt ham, men giv ham også ro. Felix har også brug for at slappe af nogle gange, men man skal altid spørge dem, man må ikke stoppe med at spørge, siger han.

Invitationen har Felix Risborg Rasmussen fået mange gange, og det bliver ved med at betyde noget for ham.

- Nogle perioder har jeg det rigtig dårligt, og så i nogle perioder som nu, har jeg det skidegodt. Nogle dage føler jeg slet ikke, jeg er syg, fordi jeg har det så godt, siger han og tilføjer:

- Man skal bare blive ved. Hvis man siger nej til en legeaftale 10 gange, så spørg stadig igen. På et tidspunkt kommer det, at man har det godt og har lyst til at lege eller til at lave noget.

Håb for fremtiden

Al opbakningen har betydet alverden for 17-årige Felix Risborg Rasmussen.

- Det er dejligt, der er så mange, der holder af mig og kan lide mig, og at de prøver at gøre noget godt, selvom man kommer til at gå igennem en svær tid, siger han.

Hans diagnose, lymfekræft, er en af de kræftsygdomme, som oftere optræder blandt børn og unge. Men selvom flere og flere får kræft, så er dødeligheden også lavere end nogensinde før.

Felix Risborg Rasmussens venner har også kun håb for fremtiden.

- Vi stoler på det, og vi tror ikke, der kommer til at ske mere med Felix, siger Mikkel Kudsk Sehested.

Samme håb har Felix Risborg Rasmussen også selv.

- Jeg bliver forhåbentlig rask og får et normalt liv ligesom før, bliver helt frisk igen, siger han.

Felix Risborg Rasmussen fortæller, at kræften var mindsket, da han i sidste uge var til scanning, og at prognosen ifølge lægerne er god.