Emma fra Silkeborg drømmer om den gule trøje, når hun stiller til start ved Tour de France

Emma Norsgaards mand kører selv Tour de France, hvor han er hjælperytter for Jonas Vingegaards største konkurrent.

Stort smil på Emma Norsgaard i august 2020, hvor hun vandt DM i landevejsløb. Fire år efter hun vandt DM første gang som kun 17-årig.
Stort smil på Emma Norsgaard i august 2020, hvor hun vandt DM i landevejsløb. Fire år efter hun vandt DM første gang som kun 17-årig.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

På søndag bliver herrernes Tour de France afsluttet. Forhåbentlig med sallingboen Jonas Vingegaard i den gule førertrøje.

Men samme dag kan der være endnu en midt- og vestjyde at finde i en gul trøje. 

Cykelrytteren Emma Norsgaard fra Silkeborg stiller nemlig til start ved kvindernes udgave af Tour de France. Det begynder på søndag, hvor etapen ender i en sprint på den ikoniske Champs-Élysées.

- Jeg har udset mig første og anden etape som mine muligheder for at køre i den gule trøje, fortæller Emma Norsgaard.

Så er ambitionsniveauet sat for den 22-årige sprinter, der også er udmærket klar over, at det er stort mål, hun har sig.

- Jeg er klar over, at der er andre stærke sprintere, så det er ikke den nemmeste opgave. Men selvfølgelig drømmer jeg om at tage den gule førertrøje. Det, tror jeg, de fleste drømmer om, siger Emma Norsgaard.

Der er gul feber hos cykelrytteren, der indtil på fredag opholder sig Brædstrup, hvor hendes mor bor. Her holder Norsgaard formen ved lige, inden karrierens hidtil største oplevelse indtræffer på søndag.

- Det overskygger alt, jeg har prøvet. Jeg tror, at det bliver helt specielt. Men det vigtigste er ikke at tænke over, hvor stort det er.

- Jeg plejer at tage tingene stille og roligt og have styr på nerverne, så jeg ikke får mig selv kørt op. Jeg lader som om, at de store løb er nogle mindre løb, men det tror jeg ikke, at jeg kan på søndag, fortæller sprinteren.

Frygter for fiasko

Der er dog en lille ting, der står i vejen for silkeborgenserens gule forhåbninger. Emma Norsgaard kører nemlig på det spanske hold Movistar, der har hollandske Annemiek Van Vleuten på holdet, som er den store favorit til den samlede sejr i cykelløbet.

- På nogle etaper kan jeg køre for min egen chance, men jeg kan ikke forvente, at holdet kører for mig, da de skal passe på Annemiek. Så på de etaper skal jeg klare mig selv, siger sprinteren.

Med storfavoritten følger også forventninger, som mange mennesker har til Movistar-holdet. Det er også det pres, som tager lidt af forventningens glæde for Emma Norsgaard.

- Det eneste mål for mit hold hele sæsonen har været Touren. Alt andet har været ligegyldigt. Jeg glæder mig meget, men heller ikke sådan rigtig. Hvis nu vi fucker op, så er det en kæmpe skuffelse. Det er en fiasko, hvis vi ikke gør det godt, så det er med lidt blandede følelser, jeg ser frem til Touren, siger hun og tilføjer, at succeskriteriet for Annemiek Van Vleuten er en top 3-placering.

Det er første gang siden 1989, at der afholdes et officielt Tour de France-etapeløb for kvinder. Det er hele ti år inden, Emma Norsgaard blev født.

- Det er jo helt vildt stort. Vi skriver historie på søndag. At jeg kan få lov til at være med til det, synes jeg, er helt vildt. Vi har længe gerne villet have vores eget løb, men det har været urealistisk i lang tid, så det er en kæmpe milepæl for kvindecykling, siger cykelrytteren.

Emma Norsgaard (th) vandt tidligere på året en-dagsløbet Le Samyn des Dames.
Emma Norsgaard (th) vandt tidligere på året en-dagsløbet Le Samyn des Dames.
Foto: Jasper Jacobs/AFP/Ritzau Scanpix

Gift med Pogacars hjælper

Emma Norsgaard har fuldt fokus på Tour-starten på søndag. Men for tiden placerer hun sin træning om formiddagen. Eftermiddagen er nemlig reserveret til mændenes Tour de France, hvor silkeborgenserens mand cykler med.

Sidste år blev hun gift med Mikkel Bjerg, der kører for Team UAE Emirates.

 - Jeg elsker at se Tour de France, så det er kæmpe bonus, at Mikkel er med. Jeg sidder og råber, hver gang han er på skærmen.

Mikkel Bjerg er hjælperytter for Tadej Pogacar - Jonas Vingegaards helt store konkurrent i det samlede klassement.

Derfor er Emma Norsgaard en af de meget få danskere, som ikke holder med bjergrytteren fra Glyngøre.

- Uha, det er jo farligt at sige, jeg ikke holder med Vingegaard, men jeg må være tro mod Mikklel og sige, at jeg holder med Team UAE. Det, ved jeg godt, ikke er det mest populære, siger silkeborgenseren efterfulgt af et grin.

Der er otte etaper i kvindernes Tour de France.