Vilde planer i Østerild: Vil bygge oplevelsestårn på 150 meter

Power Tower Thy skal ifølge planerne trække mellem 150.000 og 200.000 turister til Thisted Kommune. Pris: 70-90 millioner kroner.

Sådan bliver højden på Power Tower Thy illustreret i sagsfremstillingen til udvalgsmødet i Thisted Kommune.
Sådan bliver højden på Power Tower Thy illustreret i sagsfremstillingen til udvalgsmødet i Thisted Kommune.

Sydsjælland har Skovtårnet på 45 meter og Sønderjylland har det 25 meter høje Marsk Tower.

De er begge store turistattraktioner, men i fremtiden kan de måske blive overhalet af et gigantisk projekt ved det nationale testcenter for vindmøller i Østerild.

Her er der nemlig planer om at bygge et oplevelsestårn på omkring 150 meter til 70-90 millioner kroner.

Tårnet har fået navnet Power Tower Thy og er indtil videre kun en idé på papiret. Tankerne er dog så konkrete, at Thisted Kommunes udvalg for klima, miljø og teknik i morgen mandag skal tage stilling til, om man skal arbejde videre med planerne.

- Selve ideen er fantastisk, og jeg er umiddelbart positivt stemt. Det er også vigtigt, at der nok heller ikke vil være den store modstand mod planerne, fordi området jo i forvejen rummer nogle meget store vindmøller, siger udvalgets formand Esben Oddershede (V) til TV MIDTVEST. 

Han forklarer, at det er en lokal arbejdsgruppe, der har fået ideen, og samtidig fremgår det af dagsordenen til udvalgets møde, at kommunens erhvervsafdeling har arbejdet med at udvikle planerne i løbet af 2021.

Nødvendigt med penge udefra

Når folkene bag projektet foreslår en højde på 150 meter, skyldes det, at tårnet skal flugte med højden på de store vindmøllers naceller, som populært kaldes møllehusene. Og de nyeste møller i Østerild har netop en nacelle-højde omkring de 150 meter.

Testcentret i Østerild har i forvejen sit eget besøgscenter, som trækker 35.000 besøgende om året. Power Tower Thy skal fungere som et videnscenter for vindenergi og samtidig være med til at markedsføre Thisted Kommune som en grøn og energibevidst kommune, og det fremgår af sagsfremstillingen, at man har et mål om 150.000 til 200.000 gæster om året.

Hvor pengene til det gigantiske projekt skal komme fra, er ifølge Esben Oddershede stadig usikkert.

- Der forestår et kæmpe arbejde med at realisere finansieringen. Jeg tænker, at kommunen kommer til at bidrage, men det er vigtigt, at der kommer penge udefra. Vi kan slet ikke løfte noget i den størrelsesorden, siger han.

Hvis Power Tower Thy bliver en realitet, er det ifølge udvalgsformanden vigtigt, at der kommer flere lokale hotelværelser, hvor de mange besøgende kan overnatte.

Han glæder sig samtidig over, at der er lagt op til, at driften af den nye turistattraktion skal hvile i sig selv og dermed ikke kræver kommunal støtte.

Skovtårnet på Sjælland havde ifølge Thisted Kommune 350.000 besøgende i 2019.
Skovtårnet på Sjælland havde ifølge Thisted Kommune 350.000 besøgende i 2019.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix