Vil lempe kravene til udenlandske sygeplejerskers dansk – de kan lære det hen ad vejen, mener region

Der er mangel på sygeplejersker, og derfor vil Region Nordjylland nu lempe på sprogkravene til udenlandske sygeplejersker.

Det skal være op til de lokale ledelser at vurdere, hvilke krav der skal stilles, når det kommer til sproget for udenlandske sygeplejersker. 

Det har Udvalget for Uddannelse, Arbejdsmiljø og Rekruttering i Region Nordjylland netop indstillet til videre behandling.

- Vi lægger op til, at sygehusene og afdelingerne selv må afgøre, hvor lidt dansk de kan leve med, når vi nu står og mangler sygeplejersker, siger udvalgsformand Peter Therkildsen (V), til DR.

Han henviser til, at man for nogle år siden ansatte udenlandske læger for at få sygehusvæsenet til at hænge sammen. De lærte også dansk hen ad vejen.

For et år siden præsenterede regeringen en akutplan for sundhedsvæsenet, hvor en række initiativer blev igangsat for at opnå hurtigere autorisation af udenlandsk arbejdskraft i sundhedsvæsenet, og det er den, Region Nordjylland nu følger op på. 

Dengang var regionerne ellers skeptiske.

Fare for patientsikkerheden

Det er dog den helt forkerte vej at gå ifølge Christina Windau Hay Lund, der er forkvinde for Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland.

- Det kan være direkte farligt. Der er travlt mange steder, og hvis det halter med kommunikationen, hvordan kan man så være sikker på, at patienter forstår en ordination rigtigt og tager den rigtige medicin? Kommunikation er udgangspunktet for alt, og det er afgørende for sikkerheden, siger hun.

Hun mener, at det er en meget stor opgave og et stort ansvar at give ud, og det bør ifølge hende være standardiseret.

- Det kan godt være, man kan lære det hen ad vejen, men spørgsmålet er, hvad der sker på den vej. Man bør i stedet fokusere mere på, hvordan vi får sygeplejerskerne tilbage og sikrer, at dem, vi har, bliver, siger Christina Windau Hay Lund.

Næste behandling af forslaget i Region Nordjylland er planlagt til 26. februar.