Thy Teater: Politikere udskyder lukning

Politikerne i Thisted har i 11. time udskudt forslag om lukning af Thy Teater.

Politikerne i Thisted Kommune skulle her til aften have stemt om Thy Teaters fremtid. Men i sidste øjeblik har kommunalbestyrelsen valgt at pille forslaget om lukning af teatret af dagsordenen. 

- Vi har udsat punktet. Der er, efter vores mening, kommet et forkert fokus på sagen. Der er kun fokus på at man vil nedlægge Thy Teater, men det er ikke det, der er tale om. Vi ville ikke lave en ny egnsteater aftale, men vi vil gerne bidrage med ligeså meget teater som vi hidtil har gjort, fortæller Niels Jørgen Pedersen, der er formand for kulturudvalget i Thisted Kommune, umiddelbart efter aftenens byrådsmøde. 

Men betyder det, at i stadig vil lukke egnsteatret? 

- Det kan jeg ikke sige 100 procent. Nu er sagen åben igen, siger Niels Jørgen Pedersen. 

Kritik var startskuddet 

Det var ellers et enigt Erhvervs-, Arbejdsmarkeds- og Kulturudvalg, der var klar til at lukke Thy Teater efter det havde fået kritik fra Statens Kunstfond.

Her lød kritikken på at Egnsteatret i Thisted leverede alt for dårlig kvalitet på egenproduktioner og for at bestille for mange forestillinger udefra. 

Men Egnsteatrets besøgstal fortæller osse historien om et yderst populært trækplaster i Thy. Cirka 10.000 gæster om året bliver det til. Ret mange for et egnsteater i Thy, hvis teaterchefen selv ska sige det. 

-  Det er jo nok fordi vi har noget på scenen som folk bryder sig om, siger Teaterchef for Thy Teater, Niels Vendius. 

Flere borgere har klaget over lukningsplanerne. 
Flere borgere har klaget over lukningsplanerne. 

Men det er sagen uvedkommende, hvor mange billetter de sælger - Thy Teater får 2,1 millioner kroner om året for at lave egnsteater - og det lever de ikke op til, mener flertallet i byrådet. 

- Egnsteatrets fornemmeste opgave er at producere teater. Det som publikum er meget bejejstret for det er gæstespillene, som har en god kvalitet. Men de kan fortsætte andre steder end på Thy Teater, siger Venstres Niels Jørgen Pedersen. 

Kommunen har i dag modtaget mindst 40 klager fra borgere over beslutningen - én af dem Allan Ekström

- Når man ser den mængde af publikummer, der kommer, så er det så stor en procentdel af Thisted, så ikke engang København kan hamle op med det. Derfor ville det være et kæmpe, kæmpe tab, siger Allan Ekström. 

Og måske har klagerne rokket ved politikerne. Ihvertfald vil udvalget nu igen drøfte egnsteatrets fremtid. 

- Nu sætter vi os ned og kigger på hvad vej vi skal. Vi vil gerne at det lykkes på en ordentlig måde. Så nu skal vi tilbage i udvalget for at lave en plan og aftale, hvordan vi skal have teater i Thisted kommune, siger Niels Jørgen Pedersen. 

Hvornår der så kommer en endelig afklaring på egnsteatrets fremtid er endnu uvist. 


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Kultur.