Skolebestyrelser i Thy: Nok er nok - nu skal der ske noget

I stedet for at kæmpe hver deres kamp er samtlige 14 skolebestyrelserne i Thisted Kommune nu gået sammen og kræver en vision for skoleområdet.

Skolebestyrelserne i Thisted Kommune vil have politikerne til at øge kvaliteten.
Skolebestyrelserne i Thisted Kommune vil have politikerne til at øge kvaliteten.
Foto: Henning Bagger / Rtizau Scanpix

- Kan Thisted Kommune nøjes med en sidsteplads på listen, som den kommune i Nordjylland, der bruger færrest penge på den fælles fremtid, Folkeskolen?

Det var det altoverskyggende spørgsmål tirsdag aften, da samtlige af kommunens skolebestyrelser havde inviteret hele kommunalbestyrelsen til møde i Snedstedhallen.

Det sker efter, bestyrelserne på kommunen folkeskoler allerede i starten af skoleåret udtrykte deres utilfredshed i et samlet brev.


- Nok er nok. Nu skal der ske noget. Nu skal folkeskolen sættes på dagsorden. Den skal være vigtig. Det skal være noget, som vi kan mærke vores politikere brænder for, siger Henriette Steffensen, repræsentant for skolebestyrelserne i Thisted Kommune.

Til hverdag er hun formand for skolebestyrelsen på Vestervig Skole. Men lige tirsdag aften er det vigtigt for skolebestyrelserne, at de bliver set som en samlet front – og ikke som små og store skoler, der slås mod hinanden om pengene.

Billige børn

For selvom der er stor forskel på at være en stor skole med alt for mange elever til alt for få toiletter, og en lille skole, der lige nu har så få elever, at den seneste analyse på området foreslår skolen lukket, så sidder samtlige skolebestyrelser med det grundlæggende samme problem.

Der mangler en plan. 

En klar vision for, hvad politikerne vil med folkeskolerne i Thisted Kommune.

Og så er der det med sidstepladsen. Thisted Kommune er den skole i Region Nordjylland, der bruger færrest penge per elev. Det harmonerer ifølge skolebestyrelserne ikke med, at Thisted er en geografisk stor kommune, hvor politikerne har prioriteret en decentral skolestruktur - altså at beholde mange små skoler i stedet for at lægge nogle af dem sammen.

- Det giver os en følelse af, at vi i Thisted Kommune har de billigste børn, siger Henriette Steffensen direkte henvendt til de fremmødte kommunalpolitikere tirsdag aften.

Henriette Steffensen var mødt op tirsdag aften for at forsøge at råbe politikerne i kommunalbestyrelsen op.
Henriette Steffensen var mødt op tirsdag aften for at forsøge at råbe politikerne i kommunalbestyrelsen op.
Foto: Foto: Laura Tang Thomsen, TV MIDTVEST/Redigering: Claus Klok, TV MIDTVEST

Tydeligt berørt

Følelser var der også at finde på den anden side af bordet, hvor knap halvdelen af kommunalbestyrelsen havde valgt at møde op.

- Der bliver også talt med store ord om folkeskolen bag de lukkede døre, siger Joachim Plaetner Kjeldsen (Alternativet).

Han er tydeligt berørt af sin egen oplevelse. For ti år siden flyttede han til Sennels med to små børn, fordi der var en folkeskole og børnehave. Men få år efter – trods stigende børnetal – var de på kommunen lukningsliste.

Skolen i Sennels er sidenhen blevet reddet, men han forstår, hvad det vil sige som et lille bysamfund at have sådan en pistol for panden.

Ønsker svar om skolelukninger

Skolebestyrelserne ved godt, de med mødet beder om et svar, som de muligvis ikke bryder sig om som - for eksempel skolelukninger og sammenlægninger.

- Men hvis det er visionen, så har vi faktisk brug for at kende den. For når jeg kender visionen, så ved jeg, om jeg skal vælge folkeskolen til, siger Henriette Steffensen.

Ønsket er, at der bliver sat en dato på, hvornår der ligger en klar vision for fremtidens folkeskole.

Formanden for Børne- og Familieudvalget Peter Larsen (V) var til stede under mødet, og han erkender, at politikerne skal være bedre til at informere skolebestyrelserne i de mindre samfund. 

- Vi kan ikke give dem en eksakt bagkant. Det er umuligt. Vi har et politisk rum, vi skal forhandle i, og der vil gå noget tid med det. Men det, vi lover dem, er, at vi vil holde dem bedre orienteret, end vi tidligere har gjort, siger formanden for Børne- og Familieudvalget Peter Larsen (Venstre).

På mødet fik udvalgsformanden nu sagt, at det ikke er noget, der kommer til at tage hele næste år.