Radar skal stoppe generende blink

Det nationale testcenter for vindmøller i Østerild fik i dag installeret en særlig forsøgsradar.

Det blinker konstant fra lysmasterne på testcentret i Østerild til gene for naboerne. Men nu skal et nyt radaranlæg fungere som en avanceret stikkontakt til lysmasterne.

Radaren, der blev sat op onsdag, er den første af sin slags i Danmark og en del af et nyt forskningsprojekt, som på sigt kan blive en stor gevinst for vindmøllebranchen.

- Radaren skal holde øje med fly i området for at kunne tænde lyset, når der er fly i nærheden, så lyset ikke er tændt hele tiden, siger Thorbjørn Jean Kloster, projektkoordinator hos Terma.

Naboer til testcenteret har især om aftenen været generet af lyset fra de 250 meter høje master, der kan ses på mange kilometers afstand. Inden lyset kan slukkes helt om natten skal radarsystemet dog gennemtestes for at sikre at det ikke fejler.

- Det er guld værd at have sådan et system, hvor vi tester relativt tæt på, hvor vi udvikler, fordi så kan vi let bruge de informationer vi får her fra til videreudvikling, siger Thorbjørn Jean Kloster.

Den ny radar står fire kilometer vest for testcentret og skal overvåge flytrafikken i området. Hvis et fly kommer indenfor en grænse på fem til 10 kilometer fra de høje møller, så skal radaren sætte lysmasterne i gang.

Hvis systemet virker, så vil de stærkt kritiserede lysglimt over testcentret blive slukket i efteråret.

En særlig forsøgsradar blev installeret i dag i Østerild ved Det Nationale Testcenter for Vindmøller. Radaren er den første af sin slags i Danmark.

Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Erhverv.