Nu tester de for corona i spildevandet i Thisted

Thisted Vand er en del af et projekt, hvor spildevandet skal undersøges for corona, for på den måde at finde ud af, om der er smitte i et område.

Thisted vand
Foto: Marc Killigren Akselsen, TV MIDTVEST

Når vi skyller ud i toilettet, er det ikke kun efterladenskaberne, som bliver sendt til spildevandsanlægget. Det gør eventuelle spor af coronavirus også, og derfor skal Thisted Vand nu til at analysere på det beskidte vand.

- Vi er blevet bedt om de næste 30 dage at lave analyser af vores spildevand, fordi de gerne vil se om man kan spore coronavirus i spildevandet, forklarer Helle Korsgaard, som er Administrerende direktør ved Thisted Vand.

Vandværket er sammen med flere andre i Danmark blevet udvalgt til at lave tests, og hvis det går godt, bliver det måske en fremtidig sikring mod coronavirussen.

- I takt med at flere bliver vaccineret, så reduceres behovet for den her brede intensive teststrategi, som vi har haft indtil nu, så man skal finde andre metoder at spore corona. Og en af metoderne, det kunne jo være at teste spildevandet, fortæller Helle Korsgaard.

Kan bruges som indikator

Hver dag de næste 30 dage bliver der indsamlet automatiske prøver i løbet af dagen, som så bliver sendt til analyse hos Statens Serum Institut.

- Den her metode giver selvfølgelig ikke mulighed for at spore den enkelte med corona. Men det kan give en indikator for om smittetrykket er stigende eller faldende i et område, forklarer Helle Korsgaard.

Undersøgelser viser, at virussen der forsager corona bliver udledt i toilettet cirka et døgn inden man får symptomer, så derfor vil man, hvis det går efter planen, have mulighed for at forudsige eventuelle smitteudbrud. Også mere lokalt.

- Hvis det nu viser sig at være en succes, så kan man indsamle tests fra spildevandsbrønde i kommunen og på den måde mere lokalt finde ud af, hvor smitten er henne, fortæller Helle Korsgaard.