Nu betaler udsatte prisen for Arne-pension

Thisted Kommune, har som nogle af de første, besluttet at finde deres penge til Arne-pension ved at sløjfe tre tilbud til en gruppe udsatte borgere.

2:25
Tidligere havde Thomas Grenberg angst, stress og en depression, men efter tre år i et opkvalificerende forløb på Enggården er han igen klar til arbejdsmarkedet. Han er nu bekymret for andre, der ikke får muligheden for at få samme hjælp, som han fik.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

I Thisted er de i gang med en spareøvelse, fordi regeringen skal finansiere Arne-pensionen.

Der skal alene i år findes 345 millioner kroner på Jobcentrene ude i kommunerne.

Og i Thisted Kommune har de, som nogle af de første, besluttet at finde deres andel på 5,5 millioner kroner ved blandt andet at sløjfe tre tilbud til en gruppe udsatte borgere, der er så langt væk fra arbejdsmarkedet, at de får hjælp til at få hverdagen til at hænge sammen.

Et af tilbuddene, som kommunens Jobcenter nu stopper med at visitere borgere til, er Enggården, som hjælper psykisk sårbare med at få en meningsfyldt hverdag ved at give dem overskuelige opgaver på gården i små trin.

Her er 46-årige Thomas Grenberg blevet klar til at komme tilbage på arbejdsmarkedet efter et ressourceforløb.

- Da jeg startede på Enggården, var det med stress, depression og angst. Og så stille og roligt har jeg fået bygget et selvværd op og en stabil hverdag, og jeg er her mandag til fredag, så der er sket en kæmpe udvikling, og nu er jeg klar til at komme videre i jobpraktik, fortæller han til TV MIDTVEST.

Det har taget ham tre år at komme tilbage, og det bekymrer Thomas Grenberg, at andre ikke kan få samme hjælp, som han har fået.

- Jeg har prøvet mange forskellige tilbud fra kommunen, men det rykkede først, da jeg kom herud på Enggården, hvor jeg blev jobklar. Jeg tænker, det er sørgeligt, at andre ikke får samme mulighed, jeg kan godt frygte, at mange borgere kommer til at sidde alene derhjemme, og jeg ved selv hvor svært, det kan være at sidde derhjemme med angsten og stressen, forklarer han.

”Det er ikke rimeligt”

Thisted Kommune har allerede opsagt aftalen med Enggården og to andre steder, der hjælper borgere, der har behov for en helt særlig og skånsom indsats.

Det vækker langt fra begejstring hos Enggårdens daglige leder, Leo Skydt Jørgensen.

- Det er ikke rimeligt, at det er de svageste, der skal betale Arne-pensionen. Jeg har set i referatet fra kommunen, at de siger, vi er ineffektive. Det vil jeg ikke give dem ret i, for vi har med mennesker at gøre, og det er naivt at tro, at man kan flytte mennesker, der ligger under gulvbrædderne, på 13 uger. Der skal dannes en god relation, og man skal også hjælpe dem med de personlige ting, forklarer lederen.

Enggårdens daglige leder, Leo Skydt Jørgensen, mener bestemt ikke, at tilbuddet er ineffektivt, som kommunen beskriver det.
Enggårdens daglige leder, Leo Skydt Jørgensen, mener bestemt ikke, at tilbuddet er ineffektivt, som kommunen beskriver det.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Han er bekymret for, hvordan det vil påvirke de mennesker, som nu benytter sig af tilbuddene.

- Jeg er bange for, at vi taber den gruppe nu. Jeg jagter dog ikke Jobcentrene, jeg anfægter, at Arne-pensionen skal finansieres af den her unge indsats, og dem synes jeg virkelig, vi svigter nu her, siger Leo Skydt Jørgensen.

Kommune mangler vejledning

Ifølge Henrik Gregersen, der er formand for Social- og Seniorudvalget i Thisted Kommune, bliver kommunen naturligvis nødt til at overholde regler og budgetter fra regeringen.

Men han er også bekymret for, hvordan det komme til at gå.

- Vi har savnet en vejledning til, hvordan opgaven så skal løses. Vi håber på at kunne finde andre løsninger, så en gruppe af mennesker ikke bliver ladt i stikken, siger formanden og tilføjer:

- Det er jo en gruppe mennesker, der ikke kan nøjes med almindelige jobtilbud, og når vi skal have flere i job, så er der bare en gruppe mennesker, som kræver mere til at komme dertil, så vi er bekymrede for, om der bliver en gruppe, som havner ovre i socialafdelingen, og der skal vi jo helst ikke hen, så bliver det dyrt og rigtig træls.

Han sender nu bolden videre til Folketinget.