Nordjyske kommuner er åbne igen: - Det er en glædens dag

Syv nordjyske kommuner har de seneste 14 dage været lukket ned, og alle har været opfordret til at undgå at krydse kommunegrænserne. Nu lempes restriktionerne.

- Det er en glædens dag. Helt ud over alle grænser.

Ordene kommer fra Ulla Vestergaard (S), der er borgmester i Thisted Kommune. Og ordvalget har sjældent passet bedre – glæden bunder nemlig i, at borgerne i kommunen fra i dag igen må krydse kommunegrænserne.

De stramme restriktioner, der har lukket store dele af Nordjylland, er lempet, og derfor er glæden stor.

- Det er jeg selvfølgelig meget glad for. Det har været 14 dage, hvor vi bogstaveligt talt har været buret inde i Vesthimmerland. Derfor er det selvfølgelig en stor lettelse, siger Per Bach Laursen (V), der er borgmester i Vesthimmerland Kommune.

Men selvom lempelserne er kærkomne, så er det ikke uden en vis skepsis over for regeringen, at borgmesteren ånder lettet op.

- Det er klart, at den situation, som hele Danmark har været i, og især de syv kommuner i Nordjylland, det har vi aldrig prøvet før, så jeg har måske en vis forståelse for, at der også er plads til fejltagelser, men forløbet har ikke været kønt, siger Per Bach Laursen.

Per Bach Laursen (V) glæder sig over genåbningen, men han undrer sig samtidig over, at det overhovedet fandt sted.
Per Bach Laursen (V) glæder sig over genåbningen, men han undrer sig samtidig over, at det overhovedet fandt sted.
Foto: Anders Sass Meyer, TV MIDTVEST

Og den skepsis rækker også ud over murene på rådhuset.

Hos virksomheden IdealCombi i Hurup har de sidste to ugers nedlukning nemlig været dyr,

- For os koster det noget, der ligger mellem en halv og en hel million om ugen, plus det det måtte koste på sigt, når vi endelig kan gøre op, hvad det har kostet i omsætning og tabt indtjening og så videre, siger Martin Søgaard, der er direktør i IdealCombi.

For selvom han ligesom borgmesteren har fuld forståelse for, at fejl kan ske, så undrer han sig nemlig over, hvordan nedlukning blev vurderet til at være nødvendig.

- Grundlaget tyder jo på, at det måske ikke var nødvendigt. Jeg kan godt forstå, at der ikke er ret mange, der har erfaring med pandemi, men så så jeg måske gerne, at man tog konsekvensen og åbnede op noget tidligere, siger Martin Søgaard til TV MIDTVEST.

I Thisted glæder Ulla Vestergaard sig over, at de igen har frihed til at køre ud af kommunen.

- Nu klør vi på igen og håber, at det hele kommer hurtigt op at køre, så vi ikke har anderledes forhold end i resten af landet, siger Ulla Vestergaard.


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Politik.