Nationalpark Thy til debat: Flere ønsker udvidelse af vildmarken

Lodsejere, borgerforeninger og andre interesserede drøftede her til aften, om Nationalpark Thy skal udvides.

Skal Nationalpark Thy være endnu større i fremtiden? Det spørgsmål blev torsdag aften drøftet på et borgermøde i Hanstholm.
Skal Nationalpark Thy være endnu større i fremtiden? Det spørgsmål blev torsdag aften drøftet på et borgermøde i Hanstholm.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Nationalpark Thy er Danmarks første nationalpark og også Danmarks største vildmark. Men skal den være endnu større? Det er der faktisk flere, der ønsker. Og derfor blev spørgsmålet stillet i aften ved et borgermøde på Montra Hotel Hanstholm.

Lodsejere, borgerforeninger og andre interesserede drøftede her, om Nationalpark Thy skal udvides.

- Og det er jo vigtigt, at vi får gang i den proces og får en afklaring på, om der kan ske en udvidelse af nationalparken, sagde Karin Lynggaard, der sidder i bestyrelsen bag Nationalpark Thy.

På mødet deltog cirka 60 fysisk, mens 170 så med hjemmefra, da to forslag til udvidelse af nationalparken blev præsenteret og diskuteret.

Beboerforening ønsker udvidelse mod nord

Det ene forslag var stillet af Ornitologisk Forening, der vil udvide nationalparken med Krik Vig. Det vil den, fordi vigen er vigtigt for dyrelivet og ligner det stenalderhav, som har formet kysten i nationalparken.

Det andet forslag kom fra beboerforeningen Hawboerne i Lild Strand. De vil udvide nationalparken mod nord, så den dækker strækningen helt til Bulbjerg.

- Vi synes, det enormt hensigtsmæssigt for hele Nordthy, hvis den strækning også bliver en del af nationalparken. Både på grund af naturen, men også på grund af den erhvervsudvikling og turisme, der følger med at være en del af Nationalpark Thy, lød det fra Bjarne Sørensen fra beboerforeningen Hawboerne.

Skeptisk jægerråd

Og netop deres forslag blev torsdag aften bakket op af flere borgerforeninger og virksomheder i det nordlige Thy. Men det er ikke alle, der er enige i, at det er en god idé.

- Vi er lidt skeptiske, for vi mener ikke kun at en udvidelse er en fordel for vores vildt. Og vi ser også, at der lige nu er et voldsomt pres på naturen, sagde Tage Espersen som formand for Jægerrådet i Thisted.

Mødet var da også arrangeret af bestyrelsen for Nationalpark Thy, for at alle tilhængere såvel som modstander kunne få lov at komme med inputs.

2:31
Se mere om borgermødet her.