Landsby kan måske bevare samlingspunkt – dog kun halvdelen
Borgerne i en lille by i Thy står egentlig til at miste deres samlingspunkt, men nu giver kommunen borgerne en håndsrækning.
Borgerne i den lille by Hassing i det centrale Thy frygter i de her dage, at deres samlingspunkt snart er fortid.
Thisted Kommune har nemlig modtaget et bud på det kommunale fællesareal, som borgerne i dag bruger til alt lige fra sommerfester til bagagerumsmarkeder.
Hvis den handel går igennem, vil det betyde, at Hassing-borgerne må opgive stedet, men nu kommer Thisted Kommune med en håndsrækning til det lille landsbysamfund.
- Køberen er gået med til kun at købe halvdelen af grunden, så borgerforeningen kan få tilbudt den anden halvdel. Jeg synes, at vores forvaltning har forsøgt at finde en harmonisk løsning. Det vil jeg gerne rose dem for, fortæller Jens Kr. Yde (C), der er formand for erhverv-, klima-, miljø- og teknikudvalget i Thisted Kommune.
Kæmper for det hele
Selvom det for udefrakommende måske kan være svært at forstå, at en enkelt grund kan betyde så meget, så er det ikke desto mindre tilfældet i Hassing. Flere borgere kalder grunden for det eneste samlingspunkt i byen, og opfattelsen er, at det ødelægger byen, hvis ikke den har et fællesareal.
Grunden huser i dag en legeplads, en bjælkehytte, en bålplads og en petanquebane, og den har fået navnet Wembley efter det engelske nationalstadion.
Hos bestyrelsesmedlem og talsperson i Hassing Beboerforening, Simon Olsen, bliver kommunens håndsrækning taget imod med en ambivalent følelse.
- Som udgangspunkt er vi interesseret i hele grunden. Så det er det, vi kæmper for, siger han.
Er halvdelen ikke bedre end ingenting?
- Halvdelen er selvfølgelig bedre end ingenting, men jeg kan ikke se, at vi kan have de samme arrangementer, som vi har haft hidtil, på den halve plads. Vi afholder blandt andet havetraktortræk engang i mellem, og det kræver meget plads.
Byggepligt spænder ben for borgerne
Hassing-borgerne har stået for vedligehold af grunden siden 1996, men i lige så lang tid har kommunen haft grunden sat til salg. Borgerne har egentlig også vist interesse for at købe grunden, men fordi der er byggepligt på den, har de ikke fået lov.
Nu er der så kommet et andet bud fra en, der ønsker at bygge bolig på den.
Så har I vel også vidst, at det var en risiko, at grunden kunne blive købt, hvis den har været til salg så længe?
- Ja, det har vi, men vi har hele tiden haft den forhåbning, at hvis andre købere var interesserede, ville kommunen kontakte os. Vi har ikke hørt noget, så det er vi skuffede over. Vi forstår ikke, hvorfor man ikke kan slette den byggepligt, så vi kan købe den. Det har vi set andre steder, fortæller Simon Olsen.
Ifølge politiker og udvalgsformand Jens Kr. Yde er det normal praksis, at kommunen har byggepligt på grunde, der kommer i udbud. Det er dog ikke helt umuligt at få dispensation for byggepligten.
- Hvis man skal uden om byggepligten, skal sagen tages op politisk. Jeg kan ikke love, at borgerforeningen kan købe grunden uden byggepligt, men jeg vil gøre, hvad jeg kan for at finde en løsning, lyder det fra Jens Kr. Yde (C).