Landmænd som Morten skal gøre Danmark uafhængig af russisk gas

Mandag besøgte erhvervsministeren og formanden for Landbrug & Fødevarer en gård i Thy for at se, hvordan man kan drive et landbrug, der både producerer planter, dyr og energi.

0:47
Morten Yde Kirk kan være med til sørge for, at Danmark kan blive fri for Vladimir Putins putins russiske gas.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Morten Yde Kirk ejer og driver Tovsgaard, der ligger lige nord for Thisted. Han har planteavl og griseproduktion, men alligevel er han ikke, som landmænd er flest. Han har nemlig også valgt at satse på maskinstation, vindenergi, sydesalt og biogas.

- Det er sjovt at brede sig og se alle de steder, man kan komme til at lave nogle positive synergier. Det, synes jeg, er ufatteligt spændende, siger den unge landmand, der er fjerde generation på gården.

Og især biogassen, der hovedsageligt bliver produceret af gylle, er interessant lige nu, hvor de færreste har lyst til at være afhængige af russisk gas, efter Ruslands invasion af Ukraine. Derfor håber erhvervsminister Simon Kollerup (S), at flere vil gøre som Morten Yde Kirk og investere i biogasanlæg.

- Mere biogas er en del af svaret på at blive fri af Putins gas.

- Selvom jeg tror, mange af os går væk fra at bruge gas til at opvarme huse med nu, så vil der stadig være et behov for gas også i fremtiden, og den kan jo så med fordel komme fra noget af det her biogas, som vores landmænd kan være med til at levere, siger erhvervsministeren, der mandag besøgte gården sammen med Søren Søndergaard, der er formand i Landbrug & Fødevarer.

Fra venstre: erhvervsminister Simon Kollerup (S), formand for Fjordland Leif Gravesen, formand for Landbrug & Fødevarer Søren Søndergaard og landmand Morten Yde Kirk.
Fra venstre: erhvervsminister Simon Kollerup (S), formand for Fjordland Leif Gravesen, formand for Landbrug & Fødevarer Søren Søndergaard og landmand Morten Yde Kirk.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

For at få flere til at tage del i produktionen af den grønne gas vil regeringen fremrykke nogle af de pengepuljer, som i forvejen er afsat til biogasanlæg i fremtiden, så de kan gøre gavn allerede nu.

- Og når vi så får den her grønne CO2-afgift, så bliver der også lige pludselig en helt anden business i at lave biogas. Det bliver bedre for landmanden, og derfor er jeg helt sikker på, at vi kommer til at se mere biogas i fremtiden, siger Simon Kollerup.

Landbrug & Fødevarer: Vi er klar til at løfte opgaven

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, hilser regeringens initiativ velkommen. Han er enig med erhvervsministeren i, at landbruget er klar til at fyre op under biogasproduktionen, hvis det får lidt hjælp.

- Det er et stort ansvar, men det påtager vi os gerne. Vi tror faktisk på, at vi er nogle af fremtidens klimahelte, som udover at producere fødevarer, som vi har været historisk gode til, også kommer til at producere rigtig meget energi i fremtiden, siger han.

Formanden understreger dog, at det er nødvendigt, at der følger støttekroner med, hvis projektet skal blive en realitet.

- Det er jo en samfundsopgave at sikre en energiforsyning, siger Søren Søndergaard.

Første anlæg i 1996

På Tovsgaard i Thy er biogas ikke noget nyt initiativ. Her blev det første anlæg bygget i 1996, og siden er et nyt kommet til i 2007. Biogassen bliver omdannet til strøm i nogle store motorer, og hvert år producerer anlægget 2,6 millioner kilowatt-timer. 

Det betyder dog ikke, at Morten Yde Kirk bare har tænkt sig at læne sig tilbage.

- Der er masser af ting, man kan optimere på, så det er ikke sådan, at jeg synes, at når jeg står op i morgen, så er jeg tæt på at have nået det, jeg skal. På ingen måde. Men det er jo det, der er det spændende ved at være i erhvervet, siger han.

Tovsgaard ejer 210 hektar jord og forpagter 100 hektar. Desuden bliver der produceret godt 7500 slagtesvin om året på gården.