Kæmpe-cigaretter minder folk om at smide skod i skraldespanden

Det flyder med cigaretter på strandene i Klitmøller og Nr. Vorupør, og det skal en ny kampagne nu sætte en stopper for.

Julie Müller fra miljøvirksomheden Strandet i Nr. Vorupør har været med til at lave installationen med kæmpe-cigaretskod på to strande i Thisted Kommune.
Julie Müller fra miljøvirksomheden Strandet i Nr. Vorupør har været med til at lave installationen med kæmpe-cigaretskod på to strande i Thisted Kommune.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

På strandene i Thy stiger antallet af cigaretskodder i sandet i takt med, at sommerens turister og badegæster er ankommet. For nogle er stranden blevet et form for askebæger.

Det problem sætter miljøvirksomheden Strandet og Thisted Kommune nu fokus på med en ny installation på strandene i Nr. Vorupør og Klitmøller. 

Her har de skaleret en masse cigaretskodder op i størrelse, så man på ingen måde kan undgå at se dem i sandet.

- Tanken er at minde folk om at cigaretter også er plastik og affald, der ikke hører til i naturen, siger Julie Müller, der er stifter og ejer af miljøvirksomheden Strandet i Nr. Vorupør.

Hun forklarer, at det affald, de finder på strandene, typisk skyller op fra skibe og byer andre steder, men især om sommeren er der også rigtig mange cigaretskodder, som ligger rundt omkring.

- Ligeså snart turistsæsonen går i gang, begynder vores ellers så rene strande i Vorupør at flyde med cigaretskod, fortæller Julie Müller.

Cigaretfiltre indeholder plast og er skadelige for både miljøet og dyrenes maver, og Julie Müller fortæller, at cigaretskod i Danmark faktisk også er den affaldstype, der bliver smidt mest af. 

Derfor er der god grund til at minde folk på strandene om, hvor let det i virkeligheden er at undgå affaldsproblemet. 

- Det er en lille reminder om, at alle har et ansvar for at holde vores smukke strande rene. I stedet for at smide skoddet på stranden, skal folk slukke cigaretten og smide den i skraldespanden, siger Julie Müller.