Iben er gift med en Michelin-kok – men det er ikke for alle

Kokken Nicolas Min Jørgensen har altid arbejdet hver aften og weekend, og det har hans kone efterhånden vænnet sig til. Men det er ikke for alle, mener hun.

Iben Dragsbæk Hansen og Nicolas Min Jørgensen har dannet par siden 2017. De havde to års bryllupsdag på dagen, hvor Nicolas' restaurant fik tildelt en Michelin-stjerne.
Iben Dragsbæk Hansen og Nicolas Min Jørgensen har dannet par siden 2017. De havde to års bryllupsdag på dagen, hvor Nicolas' restaurant fik tildelt en Michelin-stjerne.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

- Man skal ikke være bange for at gå alene til fest, når man er gift med en kok.

Iben Dragsbæk Hansen er efterhånden vant til at tage alene til familiefødselsdage, fester og andre begivenheder. I hvert fald hvis det er i weekenderne og om aftenen.

Hun er gift med kokken Nicolas Min Jørgensen, som har Michelin-restauranten Tri i Agger. Han har altid arbejdet weekend og aften - også da de blev kærester i 2017.

- Når jeg er på arbejde lørdag aften, kan jeg godt en gang i mellem tænke, åh nu sidder de hjemme og hygger, men så er man bare mere på om søndagen. Dårlig samvittighed hænger ikke sammen med arbejdstiden. Jeg havde mere dårlig samvittighed, hvis jeg lavede noget, jeg ikke kunne lide, siger kokken.

Iben var med, da Tri fik tildelt Michelin-stjernen ved et awardshow i Finland midt i juni i år. Det var på deres to års bryllupsdag.

- Det er ikke for alle. Det kræver, at man løbende får snakket om det. Jeg tror, at vi har en indforstået aftale om, at der er en udløbsdato, og jeg har også ret til at sige, at nu skal det have en anden form, fortæller Iben.

Der er også gode ting ved at arbejde aften og weekend. Familien har blandt andet ikke så travlt med at komme ud ad døren om morgenen, og Nicolas har ofte tid til at aflevere Sofie i børnehave.
Der er også gode ting ved at arbejde aften og weekend. Familien har blandt andet ikke så travlt med at komme ud ad døren om morgenen, og Nicolas har ofte tid til at aflevere Sofie i børnehave.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Blander arbejde og fritid

Parret har sammen Sofie på snart fire år. Og når de holder fri sammen, så kan der godt være en lille snert af Nicolas’ arbejde involveret.

- Han kan godt lide at blande fritid og arbejde rigtig meget. Han kan altid få sneget producentbesøg eller en tur i skoven ind som sådan lidt hyggearbejde, fortæller Iben.

- Han kan ikke lade være med at se potentialet i en skovtur, hvor jeg tænker, at så skal vi gå tur og sidde lige så stille og hygge. Hvis noget skal plukkes, så er det sådan, det er.

Til gengæld nyder de alle tre, at de ikke skal hurtigt ud ad døren om morgenen, at de kan hente Sofie tidligt og har lange eftermiddage sammen på de dage, hvor restauranten har lukket.

- Sådan har det altid været, og jeg er også vant til, at han arbejder mere end gennemsnittet. Nogen synes, det er vildt, for weekenden er hellig for mange. Men jeg er også vokset op med mor, som var sygeplejerske, og som derfor også arbejdede nat og weekend.

Når Sofie på snart fire år skal begynde i skole om et par år, så skal forældrene finde en ny måde at strukturere hverdagen på.
Når Sofie på snart fire år skal begynde i skole om et par år, så skal forældrene finde en ny måde at strukturere hverdagen på.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Skal finde en anden struktur

De er dog ikke i tvivl om, at hverdagen bliver anderledes, når Sofie skal starte i skole om et par år.

- Til den tid kan vi ikke bare holde ferie, når det passer os, og så skal vi finde en struktur, der passer til det. Ikke at Nicolas ikke skal have en restaurant, men vi skal genoverveje, hvordan det skal være.

Nicolas er da også i gang med at frigøre sig selv lidt mere fra køkkenet på Tri. Siden åbningen af restauranten for godt et år siden har der kun været ham selv og Lasse Westman i køkkenet. Nu har han ansat en kok mere.

- Det har hele tiden været planen at opgradere på personaleflokken, når vi var et år inde. Vi har fået en mere på kokkesiden, så jeg blev lidt mere fritstillet i køkkenarbejdet og kan lave mere af alt det rundt om, som jeg før har brugt interessetimer på, siger Nicolas.

Men der er vist ingen tvivl om, at Iben fortsat vil trække det store læs hjemme i Sønderhå, hvor de bor.

- Man skal trives i at være den, der står tidligt op og smører madpakker, den der altid henter og den der altid holder baglandet i system og struktur. Lige nu fungerer det godt, og vi har fundet en god fordeling.