Helt fyldt med sand: Havbad koster kommunen 300.000 om året

Havbadet i Vorupør har ligget tilsandet i mange måneder, men på mandag er det tid til at tømme det igen. Det har sin pris, men det er det værd, mener kommunen.

Her ses toppen af gelænderet til havbadet - næsten helt tilsandet.
Her ses toppen af gelænderet til havbadet - næsten helt tilsandet.
Foto: Tina Bangsgaard, TV MIDTVEST

Hvis du nogensinde har drømt om at gå på vandet, skal du sætte kursen mod Vorupør. Her kan du nemlig bevæge dig ganske tørskoet over havbadet.

Havbadet har gennem flere måneder mere lignet én stor sandkasse end et sted, man kan bade. Derfor skal det, som de mange foregående år, tømmes for sand, og det starter på mandag. Det fortæller formanden for erhverv-, klima-, miljø og teknikudvalget i Thisted Kommune, Jens Kristian Yde (K).

- Grunden til, at vi først gør det nu, er for at gøre det på anden side af de mange storme, som vinteren fører med sig.

Det er dog ikke gratis.

Kommunen afsætter årligt 300.000 kroner til at fjerne sandet fra havbadet, og selvom det er ikke er småpenge, mener kommunaldirektøren i Thisted Kommune, at det er pengene værd.

- 300.000 er mange penge - også for os. Men det er også et stort aktiv for os, at vi har havbadet. Både i forhold til turisme, men også i forhold til kystsikkerhed for dem, der gerne vil ud at bade, men som ikke er helt trygge ved Vesterhavet, fortæller Ulrik Andersen. 

0:19

Kunne pengene bruges bedre?

Da havbadet blev opført tilbage i 2014, kostede det 13,5 millioner kroner. Dermed stiger den oprindelige pris også, hver gang en storm eller en omgang kraftig blæst sender sand i bassinet.

Gitte Behrmann Koldkjær, der bor i området, mener dog at de penge kunne bruges klogere andre steder.

- Når nu det har stået på i så mange år, og man ikke har fundet en løsning på det, synes jeg, det er spild af penge. Vores skønne surfere og tyskerne vil jo komme alligevel. Uanset om det havbad er der eller ej.

Så hvad tænker du, at man skal gøre?

- Bruge pengene på de ældre og børnene i stedet, siger Gitte Behrmann Koldkjær.

Den udlægning er talsmanden for Vorupør Erhvervsforening, Kim Poulsen, ikke enig i. Han mener tværtimod, at havbadet tiltrækker en masse folk.

- I forhold til den attraktionsværdi der er, den til tiltrækning og den værdi, der er for hele Thisted Kommune, er det helt utænkeligt, at de ikke vil tømme den. 

- Jeg hører også diskussionen, men når man kommer i dialog om tingene, og når det kan sættes i relation til, hvad det koster at drive en svømmehal og andre ting, så er det her én gang om året, nogle gange to. Det er trods alt en forholdsvis lille udgift for den kæmpe værdi havbadet har, siger Kim Poulsen.