Handsker med damehår: Museum indsamler historiske genstande til udstilling
Lild Strand har en speciel historie, og derfor indsamler Museum Thy nu genstande fra byen til en udstilling.
Museum Thy er ved at samle ind til en helt unik historie. Historien handler om et af de sidste fiskerlejer på Vestkysten – Lild Strand.
Derfor mødtes historikeren Christina Gjørup Madsbøll fra Museum Thy med fiskerkonen Ellen Margrethe Thomsen, der hører til den familie, der grundlagde fiskerlejet.
Men først skulle historikeren hente et par helt særlige handsker på Lokalhistorisk Arkiv og Mini-museum for Frøstrup og Omegn.
- Jeg skal hente et gammelt par luffer fra 1930’erne, som er blevet brugt i fiskeriet. I de her luffer er der menneskehår, siger historikeren før mødet med fiskerkonen Ellen.
Damehår i handskerne
De luffer, som Christina Gjørup Madsbøll skulle hente, skal være en del af Museum Thy udstilling om Lild Strand.
- Det er damehår, der er strikket ind i dem. Det bevirker, at selvom vand driver gennem dem, så er de stadig varme. De er gode, dem der. Det er jeg ikke i tvivl om, siger formanden for Lokalhistorisk Arkiv og Mini-museum for Frøstrup og Omegn, Erik Rohde.
En af årsagerne til, at Lild Strand er så interessant, skal findes i, at man kan datere byens opførelse præcist til 1883, da en 23 år gammel mand flyttede dertil med sin hund og en trillebør.
- Så flyttede han ind i et træskur og fiskede der fra Lild Strand. Så gik han i gang med at bygge Strandgården, og så flyttede der flere folk derud for at fiske, siger Christina Gjørup Madsbøll.
Derfor er Museum Thy ved at samle hele historien.
Faldt for barnebarnet af grundlæggeren
Tilbage til 88-årige Ellen Margrethe Thomsen, der har boet i Lild Strand siden 1945.
Hun faldt dengang for barnebarnet af byens grundlægger.
- Så cyklede vi til Frøstrup og gik i biografen. Sådan foregik det jo, siger hun. Og siden da udviklede tingene sig.
De udviklede sig faktisk så meget, at det endte med, at deres hus blev brugt i forbindelse med fiskergerningen, når der skulle sættes friske orme på krogene.
- Det kunne godt sprøjte lidt rundt om og på billeder. Det tog man jo ikke så tungt dengang. Det var sådan i alle hjemmene dengang, at det gjorde vi jo alle sammen, siger Ellen Margrethe Thomsen.
En del af historien om Lild skal udstilles i byen senere på sommeren.