Gåse-ekskrementer truer særlige søer

Nationalpark Thy har store problemer med vandforurening. Grunden er, at tusindvis af gæs bruger søerne som toilet.

Der er opstået et usædvanligt dilemma i Nationalpark Thy. Der er nemlig ikke plads til både den sjældne vandplante tvepibet lobelie og gåsen.

I nationalparken har man nogle af Danmarks reneste søer, som er kaldet lobelie-søer. I den type søer er der et meget lavt mineralindhold, og det gør det muligt for lobelie-planten at vokse. De særlige søer bliver dog nu truet af en af nationalparkens andre glæder.

quoteDet er virkelig et fåtal, der er af de her søer, og det er derfor, at videnskaben råber vagt i gevær. 

Henrik S. Kristensen, skovfoged, Naturstyrelsen Thy

Tusindvis af gæs overnatter i nationalparken, og her bruger de blandt andet lobelie-søerne som toilet.

- Mange af gæssene vælger at raste på vandet, så de er i sikkerhed fra ræve og nu også ulve. I den forbindelse skider de i vandet, og det er et problem, når søerne er så næringsfattige, siger Ole Pedersen, der er forsker og lektor i Freshwater Biology på Københavns Universitet.

Søer kan blive fortid

Fosforen i gåse-ekskrementerne gøder algerne, og så taber vandplanten tvepibet lobelie kampen om det livgivende lys.

- Det er virkelig et fåtal, der er af de her søer, og det er derfor, at videnskaben råber vagt i gevær. Vi har et problem, vi skal forholde os til, siger Henrik S. Kristensen, der er skovfoged i Naturstyrelsen Thy.

Det er de mildere vintre og masser af foder på landmændenes marker, der har fået bestanden af gæs til at vokse eksplosivt, og det er derfor, at problemet ses nu.  

Blandet følelser for gåsen

I nationalparken er der nu opstået diskussion om, hvordan man kommer problemet til livs. I september måned søsatte Naturstyrelsen et pilotprojekt, hvor de med en gyllepumpe forsøger at rense de forurenede lobelie-søer.

- Det, vi konkret har gjort, er, at vi har pumpet noget materiale ind og placeret det et sted, hvor jorden kan tåle det, siger Henrik S. Kristensen.

Men en gyllepumpe er ifølge Ole Pedersen ikke nok, hvis lobeliesøerne i Ålvand i Nationalpark Thy stadig skal være blandt Danmarks reneste. Man bør i stedet prøve at tynde ud i mængden af gæs ved at skyde dem.


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Miljø.