Laurits skrev digte om sin "tynde generation": Reaktionerne gav ham mod på nyt og mere intimt projekt

Efter at have været på turne med sin digtsamling, har Laurits Balker Jørgensen fået mod på et mere personligt projekt.

5:29
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

Hvor mange kender én, der skærer i sig selv? Spørgsmålet ryger ud til publikum, efter Laurits Balker Jørgensen lige  har læst et digt op, hvor han meget grafisk beskriver en episode med selvskade. 

Episoden er en del af digtsamlingen 'Den tynde genration', hvor han ud fra virkelige hændelser krydret med fiktive personer forsøger at tegne et billede af den generation, han som 21-årig selv er en del af.  

Han har kaldt digtsamlingen 'Den tynde generation', fordi de er en generation, der i høj grad dyrker et tyndt skønhedsideal, som især dominerer de sociale medier. 

- Men også fordi vi er en generation, som måske ikke har så meget at byde på, siger han. 

I hvert fald er det det blik, han oplever, at for eksempel forældregenerationen har på de unge i dag. At de i metaforisk forstand er en tynd generation.  

Og det bliver kun understreget af, at der hele tiden lander nye statistikker, som viser, at ungdommen trives dårlige og dårligere. 

Alle kender én

Netop derfor har han haft et ønske om mere konkret at beskrive, hvordan den mistrivsel ser ud. Så forældrene måske i højere grad forstår, hvad der er på spil i et ungdomsliv i dag. Men også så de unge selv har noget konkret at tale om deres egne oplevelser ud fra. 

Og så er vi tilbage ved spørgsmålet: Hvor mange kender én, der skærer i sig selv?

Spørgsmålet bliver stillet til de cirka 40 HF-elever, der er mødt op til en talk med Laurits Balker Jørgensen.    

Hænderne ryger forsigtigt op. Hele vejen rundt. Stort set alle kender én. 

0:39
Laurtis Balker Jørgensen læser digtet 'Den tynde generation'.

En undersøgelse fra 2021 som Børns Vilkår har lavet i samarbejde med TrygFonden blandt 700 skolelever viste da også, at mere end hver fjerde pige i 9.klasse på et tidspunkt har skadet sig selv – f.eks. ved at skære sig, kradse sig eller slå sig selv. Blandt drengene var det hver syvende.

Netop digtet om selvskade har rundt omkring ved de talks, de har lavet, vist sig at have en ret voldsom effekt. 

- Vi har været ude nogle steder, hvor folk har været nødt til at forlade talken, fordi de har genkendt sig selv i det, siger Laurits Balker Jørgensen.    

I de situationer er der naturligvis blevet taget professionel hånd om de pågældende, så de fik hjælp. 

I det hele taget har Laurits Balker Jørgensen oplevet, at hans oplæsninger har sat gang i nogle ret vigtige samtaler. For eksempel om at føle sig som en fiasko, fordi man er droppet ud af gymnasiet.

I det hele taget om ikke at passe ind i samfundets systemer.  

Stiller sig op nøgen

Det sker også hos HF-eleverne, der fortæller om, hvordan de har haft brug for sabatår til at finde deres egen vej i livet. Og ikke bare den vej, som alle forventer, de går. Hurtigst muligt. 

- Det er fedt, at nogen i et helt åbent forum tør at blotte sig og fortælle om deres eget liv. Det, synes jeg, er sygt cool, siger Laurits Balker Jørgensen. 

Og netop den åbenhed har givet ham mod på selv at dele mere ud i sin anden udgivelse, som han lige nu arbejder på sammen med sin kammerat Marius Clement. 

- Det er derfor, jeg har valgt at skrive den her bog, hvor jeg stiller mig op helt nøgen - i metaforisk forstand, siger han og uddyber, at den også handler om mistrivsel men på et mere personligt plan. 

For selvom han har udgivet en hel digtsamling, der meget mørkt og dystert beskriver hans generations mistrivsel, så ser han netop lyset i, at de er en generation, der tør åbne op. 

- Vi er blevet meget bedre til at være ærlige overfor hinanden. Vi er blevet bedre til at dele, når vi har det skidt. Især for mænd er det mere udbredt at være følsom, siger Laurits Balker Jørgensen. 

Han ser åbenheden og sårbarheden som et stærkt modstykke til en social medie personlighed som Andrew Tate, der fremelsker et toksisk maskulint ideal.

- Hvor man skal være en 'rigtig mand' og være nedern overfor kvinder. Det er fedt, der er en modbevægelse mod det, siger han og forsætter:

- Det er okay at være følsom. Derfor er man stadig en 'rigtig mand'.

Han kan endnu ikke sige så meget mere om sin nye udgivelse. Men den udkommer i løbet af foråret.