130 mennesker mødte op til vandretur for at få svar om ny naturnationalpark

Danmark får 10 nye naturnationalparker, hvor naturområder hegnes ind og får lov at passe sig selv. Mandag aften samledes 130 borgere for at stille spørgsmål om, hvad det ellers indebærer.

130 mennesker mødte op for at høre om den kommende naturnationalpark.
130 mennesker mødte op for at høre om den kommende naturnationalpark.
Foto: Pernille Leftes Niclasen, TV MIDTVEST

En naturnationalpark er et stort område med ren natur. Formålet er at hjælpe biodiversiteten ved at lade naturen passe sig selv så meget som muligt.

Der er 10 nye af slagsen på vej, og de fire af dem skal ligge lige her i Midt- og Vestjylland. En af dem bliver inde i Nationalpark Thy, og derfor var der mandag aften naturvandring ved Hanstholm, hvor man kunne stille spørgsmål.

- Jeg er født ikke så langt herfra, så jeg kender hele området som min egen bukselomme og kører meget mountainbike herude og bruger skoven, siger Torkild Agesen, der bor i Thisted.

I alt var 130 mennesker mødt op for at gå den ene kilometer, hvor Ole Noe, der er skovrider i området, svarede på nogle af de spørgsmål, de lokale havde.

Naturnationalparkerne har nemlig tidligere skabt bekymring, blandt andet fordi etableringen indebærer et hegn, der omringer området.

- Det, der har været vigtigst for os i aften, er at have den her dialog med de mennesker, der er mødt op i aften og høre lidt om, hvad de gør sig af tanker, og om der er nogle ting, de er bekymrede for, siger Ole Noe.

Den 24. marts blev det offentliggjort af miljøminister Lea Wermelin, hvor de nye naturnationalparker skulle ligge. 

Vejret var med de 130 borgere på den informative gåtur.
Vejret var med de 130 borgere på den informative gåtur.
Foto: Pernille Leftes Niclasen, TV MIDTVEST

Og skovrideren fra Thy var glad for, at der her en måned senere var så stort et fremmøde til den informative gåtur.

- Den her udpegning er helt ny, og det vil sige, at der godt kan være nogle borgere, der bruger området herude, der gerne vil vide lidt om, hvad det indebærer, siger han.

Torkild Agesen er glad for, at han tog med på turen mandag aften.

Han holder nemlig meget af det område, der snart er en del af Naturnationalpark Hanstholm.

- Der er jo en vis skepsis over for biologerne, fordi de vil noget andet. Men jeg synes, at det har været interessant at høre om, siger han.

Det er endnu usikkert, hvornår de nye naturnationalparker bliver etableret.

Naturnationalparkerne skal evalueres om fem år.