Thilde har kræft i hjernen – nu fejrer hun 14-års fødselsdag med hele byen og samler ind

Familien Tøt Thomsen er helt overvældet af den opbakning, deres lokalsamfund har givet dem, efter datteren Thilde har fået kræft.

8:00
Thilde Tøt Thomsen fik konstateret uhelbredelig kræft for to måneder siden.

Det summer af liv i den store hal i Holmsland Idræts- og Kulturcenter. 430 glade gæster har fundet vej til en plads ved et af de 12 langborde, som fylder lokalet. Bordene er dækket med lys og servietter i farverne rød og sort. I mellem dem ligger sten malet med en let genkendelig blomst, og det er der en helt særlig grund til.

For på mange måder ligner det rammerne for en klassisk byfest, og det er det nærmest også gået hen og blevet. Men festen her har en hovedperson, som hedder Thilde Tøt Thomsen, og det er hendes 14-års fødselsdag, der bliver fejret.

- Det er meget overvældende og vildt. Det er ikke bare lige en almindelig 14-års, vil jeg sige. Der er mange mennesker her, og der sker mange ting, siger den unge fødselar.

Der blev givet hånd eller delt krammere ud til gæsterne, da de ankom.
Der blev givet hånd eller delt krammere ud til gæsterne, da de ankom.
Foto: Louise Harkjær Møller, TV MIDTVEST

Indsamling har rundet 300.000 kroner

I midten af august tog hendes liv pludselig en drejning. Hun fik konstateret kræft i hjernen af den type, som aldrig forsvinder igen. Og selvom det var en hård diagnose at få, tog det ikke håbet og livsmodet fra den nu 14-årige pige.

I stedet kastede hun sig ud i en indsamling til Knæk Cancer.

- Jeg vil gerne hjælpe andre folk. Nu står jeg selv i det med kræft, og det er ikke det fedeste. Så det er rart at få noget hjælp, og derfor er det også rart at kunne hjælpe Knæk Cancer med at hjælpe andre, siger Thilde Tøt Thomsen.

I første omgang overvejede hun og familien at holde et loppemarked, men idéerne udviklede sig, og inden længe var de første spadestik til aftenens store støttefest og en endnu større indsamling taget.

Den seneste måned er indsamlingen vokset til flere hundrede tusinde kroner, og det er ikke længere kun Thilde Tøt Thomsens projekt – hun har fået opbakning fra hele hendes lokalsamfund.

En hel landsby bakker op

Og initiativerne har favnet bredt. Lokale cykelentusiaster har kørt penge ind, skolen har samlet pant, og brugsen har solgt kager i massevis. En pølsevogn har doneret for hver hotdog, og to lokale piger har lavet perlearmbånd og solgt dem.

Indsamlingens højdepunkt er aftenens fødselsdagsfest, hvor gæsterne ikke kun er den nærmeste familie, venner og naboer. Faktisk er de fleste af den lille by Klosters cirka 600 indbyggere kommet for at fejre hende og bakke op om indsamlingen. Hver især har de købt en billet for mellem 50 og 100 kroner for at deltage.

0:22
Mange lokale har sponsoreret gevinster til en ordentlig omgang amerikansk lotteri.
Foto: Louise Harkjær Møller, TV MIDTVEST

En af dem er Sebastian Scharper, der er medejer af en lokal brugskunstbutik. Hans virksomhed har doneret duge, servietter og lys til festen, og derudover har han og alle medarbejderne betalt entre til festen.

- Det er for at støtte den gode sag og det her kæmpe arrangement, de har fået stablet på benene. Alle har jo en i familien eller omkring sig, der har været ramt af kræft, så det vil vi gerne støtte op om, siger han.

- Vi har jo aldrig drømt om det her

I første omgang forestillede familien sig, at de kunne få 50 eller måske 100 til at købe billet til sådan en fest. Men interessen for arrangementet viste sig at være enorm, og efter blot fem dage var loftet på 430 billetter nået.

- Det betyder meget, fordi det viser bare, at det ikke kun er mig, der er berørt af kræft. Der er også andre, der har det tæt på, siger aftenens hovedperson.

Det har været et par vilde måneder for hele familien, men aftenens fest har de set rigtig meget frem til.
Det har været et par vilde måneder for hele familien, men aftenens fest har de set rigtig meget frem til.
Foto: Louise Harkjær Møller, TV MIDTVEST

Og det er et par stolte forældre, der sidder ved siden af deres datter sådan en aften som i aften.

- At ens datter, som er så alvorligt syg, har overskud til alt det her og ser andre mennesker før sig selv, det, synes jeg, er megaflot, siger mor Linda Tøt Thomsen.

- Vi har jo aldrig drømt om det her. Indsamlingen er jo gået helt over gevind. Det var jo bare et lille lokalt arrangement, som nu ruller, og det er helt vildt, tilføjer far Steen Tøt Thomsen.

Man kan støtte Thilde Tøt Thomsens indsamling på Knæk Cancers hjemmeside. Indsamlingen løber frem til 28. oktober.