Regionen afprøver idé om kræftbehandling på hjul: Tidligere patienter er svært begejstrede

Patienterne roser ideen, men der er også en bagside, mener Kræftens Bekæmpelse i Midtjylland.

2:12
Traileren her er et eksempel på, hvordan en mobil kræftklinik kan komme til at se ud.
Foto: Mette Sonne Rohde, TV MIDTVEST

Kræftbehandling i en trailer tæt på patienternes hjem kan blive en del af fremtidens behandling. 

Derfor har Regionshospitalet Gødstrup i denne uge opsat en trailer, som kan bruges til mobil kræftbehandling udenfor regionshospitalet.

- Sundhedsvæsnet er ved at slå en kolbøtte og finde nogle nye veje at gå, ikke mindst fordi vi er meget presset på patientflowet. Vi skal prøve at se, om vi kan holde patienterne ude af sygehuset og hjælpe dem på en god og kvalificeret måde derhjemme, forklarer cheflæge på kræftafdelingen i Gødstrup Hanne Linnet. 

Traileren skal huse workshops hele ugen.
Traileren skal huse workshops hele ugen.
Foto: Mette Sonne Rohde, TV MIDTVEST

Ideen er, at nogle dele af behandlingen for en kræftpatient kan foregå fra en trailer forskellige steder tættere på patienter, som bor i de ydrekommuner i hospitalets optageområde. 

- Og det kunne jo være forskellige former for behandlinger. blodtransfusion, væske eller hvad som helst. Det er egentlig kun fantasien, der sætter grænser for hvad det kan bruges til, siger cheflæge Hanne Linnet. 

Belastende transporttid

Helle Dyrvig fra Herborg ved Videbæk ville have nydt godt af traileren under sit kræftforløb, fortæller hun. 

Hun er inviteret med til de workshops, som skal foregå i traileren ved Gødstrup i løbet af ugen. 

- Jeg tænker, det er en super ide. Det giver ro på i hverdagen. Du skal ikke tænke på en lang transport, behøver ikke have en med hver gang, fordi det er tæt på og i trygge omgivelser. Det er et super godt initiativ.

Da hun selv var i behandling for brystkræft måtte hun ofte tage turen fra hjemmet i Herborg til Viborg. 

- Det var næsten 80 kilometer frem og tilbage hver anden dag. Det er jo lang tid at bruge, jeg brugte en halv dag hver gang. Og det fyldte meget. Jeg skulle hver gang have en til at køre mig derhen, fordi jeg rent psykisk ikke kunne tage sådan en tur alene. Så min mand eller én af mine børn skulle tage fri og tage med mig, fortæller Helle Dyrvig. 

Helle Dyrvig er meget begejstret for ideen med en mobil kræftklinik. Hun ville selv have haft gavn at et mere nært tilbud, siger hun
Helle Dyrvig er meget begejstret for ideen med en mobil kræftklinik. Hun ville selv have haft gavn at et mere nært tilbud, siger hun
Foto: Mette Sonne Rohde, TV MIDTVEST

Flemming Poulsen er også med til workshoppen ved Gødstrup, som skal være med til at udforme ideen om mobil kræftbehandling. 

Han er fortsat i et opfølgningsforløb, og den behandling vil han rigtig gerne kunne få i Struer fremfor at køre efter den.

- Så er det noget, man lige kan overskue, og klare i en håndevending, og så alligevel få en god dag ud af det, selvom man skal til behandling. Der er nok, der presser en, når man er i et behandlingsforløb. Det kan jeg godt skrive under på, siger han. 

Kræftpatienten Flemming Poulsen fra Struer er sikker på, at efterbehandling i en mobil klinik, vil være lige så god, som behandlingen på sygehuset.
Kræftpatienten Flemming Poulsen fra Struer er sikker på, at efterbehandling i en mobil klinik, vil være lige så god, som behandlingen på sygehuset.
Foto: Mette Sonne Rohde, TV MIDTVEST

Mindre behandlingssted giver ro

I Helle Dyrvigs behandlingsforløb skulle hun ofte til enten Viborg eller Herning. Men ofte tog efterbehandlingen ikke mere end nogle minutter, så den kunne sagtens foregå et andet sted, mener hun. 

I slutningen af sit forløb oplevede hun at få behandling på en satellit-klinik i Ringkøbing. Og det var en meget positiv oplevelse, fortæller hun. 

- Da behandlingen blev flyttet til Ringkøbing, var der mere ro på. I Herning fik jeg en nål i armen og måtte så ellers passe mig selv indtil alamarne fortalte, at det var rendt igennem, Det nære, det tætte, hvor vi ikke er så mange, det gør bare en kæmpe forskel.

Ikke uden udfordringer

I ugens løb har Regionshospitalet i Gødstrup inviteret repræsentanter fra kommuner, region, Kræftens Bekæmpelse og Udvalget for Nære Sundhedstilbud i Region Midtjylland til workshop i traileren for at samle input til ideen om mobilt kræftbehandling. 

Derfor er Bent Dyrvig, som er bestyrelsesmedlem i Kræftens Bekæmpelse i Region Midtjylland, også på besøg i traileren, og han er umiddelbart positiv overfor ideen. 

Men der kan også være udfordringer ved at flytte behandlingen væk fra sygehuset, mener han.

I løbet er ugen er flere aktører inviteret til at drøfte, hvordan tilbuddet bliver bedst muligt.
I løbet er ugen er flere aktører inviteret til at drøfte, hvordan tilbuddet bliver bedst muligt.

- Vi vil i hvert fald sikre os, at der ikke bliver gået på kompromis med fagligheden. Det skal vi være helt sikker på. Vi skal være på patientens side til enhver tid. Det er så vigtigt. Vi skal være helt sikker på, at man bruger den rigtige ekspertise på de rigtige steder, siger Bent Dyrvig fra Kræftens Bekæmpelse. 

Og selvom det for mange patienter vil være en stor fordel at få efterbehandlinger og kontroller tæt på hjemmet, så er det ikke nødvendigvis en løsning for alle, påpeger han:

- Rigtig mange vil have glæde af det. Men jeg tror ikke, man skal presse nogen ind i det. Det er vigtigt, at det er et åbent tilbud til dem, som ønsker det, og vil være med til det. Så kan det være til gavn for rigtig mange.