Slut med lang ventetid til psykiater? Inges nye forsøg skal nedbringe ventelisterne

Hos Struer Lægecenter håber de på at få tilknyttet en psykiater, der skal være med til at mindske udfordringerne i psykiatrien.

Speciallæge i psykiatri, Inge Lund Petersen, håber snart at kunne starte som psykiater hos Struer Lægecenter.
Speciallæge i psykiatri, Inge Lund Petersen, håber snart at kunne starte som psykiater hos Struer Lægecenter.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Vi har skrevet det mange gange tidligere. Patienterne i psykiatrien står stadig i lange køer for at modtage behandling.

Men nu skal et nyt forsøg i Struer være med til at komme udfordringerne til livs.

Hos Struer Lægecenter håber de nemlig på at få tilknyttet en psykiater, der blandt andet skal rådgive og hjælpe med forebyggelse, oplyser Inge Lund Petersen, der er speciallæge i psykiatri.

- Først og fremmest håber jeg, at de bliver mindre syge, for når patienter bliver mindre syge, så belaster det også psykiatrien mindre, og så kan man i sidste ende give en bedre behandling til dem, der er mere syge, forklarer hun og beskriver den nye rolle som psykiater i lægehuset:

- Det bliver en slags rådgivning og forebyggelse og måske – det lyder ikke så pænt – men en slags oprydning. Man hører jo tit om mennesker, der bliver ved med at få medicin, som de egentlig ikke behøver for eksempel, siger Inge Lund Petersen.

Speciallægen i psykiatri forventer, at det nye forsøg bliver godkendt af Region Midtjyllands psykiatri- og socialudvalget i eftermiddag.

Kunne ikke slippe psykiatrien trods pension

Idéen til det nye projekt startede, da Inge Lund Petersen faktisk var gået på pension.

- Jeg fandt ud af, at jeg ikke kunne bruge hele mit liv på at gå ture, da jeg blev pensioneret. Og da jeg havde været så meget i psykiatrien, så jeg vidste godt, at det stod stramt til mange steder, fortæller hun og fortsætter:

- Jeg har tidligere været med til at lave forfærdelig mange afvisninger til de henvisninger, der kom, og jeg havde tænkt, at når jeg kom på pension, så skulle jeg finde noget frivilligt arbejde, men så kunne jeg mærke, at jeg stadig brændte for psykiatrien.

Derfor kontaktede hun Struer Lægecenters klinikejer, Tommy Stoltz Olsen, for at høre, om han kunne være interesseret i et samarbejde.

- Jeg tænkte, det var en fornem idé; vi arbejder jo dagligt under pres og blandt andet i psykiatrien, så alt hjælp er kærkommen. Behovet har været stigende inden for psykiatrien, og i almen praksis har vi også en stigende arbejdsbyrde, og det at have en psykiater at kunne spare med ville give en bedre kvalitet og en hjælp til borgerne, forklarer Tommy Stoltz Olsen.

Tommy Stoltz Olsen regner med, at projektet kan hjælpe patienterne hurtigere.
Tommy Stoltz Olsen regner med, at projektet kan hjælpe patienterne hurtigere.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Håber at hjælpe patienter inden sygdom

Målet med projektet er at give patienterne og psykiatrien bedre vilkår ved en hurtigere indsats. Det skal ske ved at optimere den medicinske behandling og ved at lave bedre henvisninger, så færre afvises i psykiatrien.

Og både Tommy Stoltz Olsen og Inge Lund Petersen håber på, at målet holder.

- Først og fremmest håber jeg, at patienterne bliver mindre syge, og når patienter bliver mindre syge, så belaster det psykiatrien mindre, og så kan man i sidste ende give en bedre behandling til dem, der er mere syge, siger hun.

Tommy Stoltz Olsen stemmer i:

- Vi håber at kunne fange nogen, før de bliver så syge at vente. Med de ventetider, der er i dag, er der mange, der kan nå at blive mere syge af at vente, og der er det vores håb, at vi kan bidrage i den rigtige retning, siger klinikejeren.