Redningsmand, stressramt og politianmeldt: Få historien om Alex Vanopslaghs vilde politiske rejse

Det er under fem år siden Alex Vanopslagh blev Liberal Alliances spidskandidat i Vestjylland. Siden da er han blevet partiformand. Han har været alvorligt syg med stress. Han har givet sit parti medvind - men har for nylig også oplevet at blive politianmeldt i en boligsag fra Struer.

30:14
Alex Vanopslagh er historien om en ung mand fra Struer, som lykkedes med at redde et livstruet Liberal Alliance. I dag er han en betydningsfuld spiller på Christiansborg - selvom en boligsag aktuelt giver ham udfordringer.

I august 2018 blev Alex Vanopslagh Liberal Alliances spidskandidat i Vestjyllands Storkreds.

Dengang var han et ubeskrevet politisk blad.

Sådan er det ikke længere.

På mindre end fem år er folketingspolitikeren, der er vokset op i Struer, blevet en kendis på den politiske scene.

Alex Vanopslagh kom i Folketinget i juni 2019. Det var ved det valg, Liberal Alliance led et nederlag, som var så stort, at end ikke partiets formand, Anders Samuelsen, formåede at blive genvalgt.

Vanopslagh, som på det tidspunkt var 27 år, blev ny politisk leder, med alle de udfordringer det dengang gav.

- Det var en speciel tid. Og også surrealistisk. Jeg tror ikke, jeg på det tidspunkt forstod, hvad det var for en svær opgave, jeg havde taget på mig, fortæller Alex Vanopslagh.

Syg af stress

Det er i en ny udgave af det politiske magasin Krydsfelt, at lederen af Liberal Alliance sætter ord på den politiske rejse, han har været på. En rejse, som en overgang blev så strabadserende, at han blev alvorligt syg med stress og måtte tage orlov fra Folketinget.

- Jeg var hårdt ramt, siger Alex Vanopslagh.

Alex Vanopslagh (LA) er gæst i en ny udgave af det politiske magasin Krydsfelt.
Alex Vanopslagh (LA) er gæst i en ny udgave af det politiske magasin Krydsfelt.
Foto: Ole Hald, TV MIDTVEST

- I sommeren 2020 gav jeg en rundvisning på Christiansborg til en kammerat fra Struer og undervejs på den rundvisning, oplevede jeg, at jeg blev svimmel, fik hjertebanken og troede, jeg skulle besvime, hver gang jeg talte om mit arbejde. Det var åbenbart et angstanfald, forklarer han.

- Efter sommerferien oplevede jeg, at jeg var ude af mig selv både emotionelt, psykisk og fysisk. Så man bliver jo ramt på hele systemet, når først man bliver ramt af stress. Og det tager tid at komme tilbage. For mit vedkommende gik der et års tid, husker Alex Vanopslagh.

Han forklarer, at han blev stress-syg, blandt andet fordi han havde svært ved at finde sig til rette i rollen som politisk leder. I dag er han rask og trives som partiformand.

En holdindsats

Tiden med kun tre personer i Liberal Alliances gruppeværelse er forbi. I dag er der 14 folketingsmedlemmer. Alex Vanopslagh vil ikke høre tale om, at fortjenesten kun er hans. Han taler hellere om en holdindsats og en valgkamp i efteråret, som virkede - hvor ikke ret meget gik galt.

- Vi ramte formen på det rette tidspunkt. Hvis først det går godt i en valgkamp, så bliver det selvforstærkende, lyder Vanopslaghs analyse.

- Og selvfølgelig spiller partilederen i ethvert parti en rolle. Det er ikke kun i Liberal Alliance. Jeg tror da, jeg har gjort en positiv forskel for partiet. Men jeg er også meget bevidst om, at der er gode folk bagved, som er med til at gøre mig god. Hvis ikke, jeg havde gode folk omkring mig, så kunne de gode ideer, jeg har, ikke komme op at flyve, siger han.

Boligsagen

Efterfølgende er der kommet grus i LA-maskinen i form af en boligsag med udgangspunkt i Vestjylland.

Alex Vanopslagh fik en gratis folketingsbolig stillet til rådighed i København, mens hans folkeregisteradresse var i en lejlighed i Struer.

Et folketingsmedlem kan søge om en medlemsbolig, som fortrinsvis bliver givet til personer, der har folkeregisteradresse uden for Sjælland.

Reglerne for en bolig for folketingsmedlemmer er, at de maksimalt må opholde sig 180 dage om året i den. Regler, som Alex Vanopslagh i 2021 ikke overholdt.

- Skærer man det helt hårdt op, så endte den med at være en, jeg brugte lidt som et sommerhus. Det jeg skulle have gjort, det var, at jeg skulle have fundet mig en bolig i København og en ekstra bolig i det jyske - for det havde jeg af forskellige grunde brug for - i stedet for at få en stillet til rådighed af Folketinget, konstaterer Vanopslagh.

Folketingets formand, Søren Gade (V), meddelte den 21. marts, at Folketinget ikke vil foretage sig yderligere i sagen. Men en borger har meldt Alex Vanopslagh til politiet, som nu efterforsker sagen.

- Jeg er ærgerlig over det billede, som er blevet tegnet af mig - at havde jeg ikke været folketingsmedlem, så var jeg nærmest røget i spjældet. Så på en måde er jeg glad for at være blevet meldt til politiet for bedrageri. Jeg mener ikke, det har fugls føde på sig, men nu må vi se, hvad politiet kommer frem til. Sammenlignet med andre borgere bliver jeg ikke forskelsbehandlet, siger Alex Vanopslagh.