Raser over killinger efterladte i bur: Internat kommer med glædelig nyhed

En trist historie har fået en lykkelig slutning.

De to killinger har fået navnene Anna og Lotte.
De to killinger har fået navnene Anna og Lotte.

På en fodboldbane i Struer blev fredag den 13. oktober en lykkens dag. 

To killinger på fire måneder blev fundet af en forbipasserende på efterårsferiens første dag. 

De to killinger sad fanget i et lille bur, efterladt af deres ejer. De har klaret sig uden mad og drikke og har siddet i deres egen afføring - formentlig i mange timer. 

Det vurderer Dyrenes Beskyttelses Internat i Viborg, hvor kattene fredag d. 13. blev indleveret. Nu har internatet politianmeldt en person, som de mistænker for at være kattenes ejer. 

- Jeg er rasende over, at der stadig er mennesker, som mener, at katte bare er noget, man kan "bruge og smide ud."

Sådan siger leder af internatet Lise Svejgaard. I sit raseri lavede hun en video, og lagde den på Facebook, for at sætte fokus på 'dumping' - katte, som bliver efterladt.

0:58
Dyreinternatet i Viborg lagde denne video på Facebook.
Foto: Lise Svejgaard / Viborg Internat

- Det er blevet for nemt at få en kat, så mange ser dem som noget, man bare kan få for sjov. Havde det været en hund havde mange flere været oppe at køre over det her, mener hun. 

Lise Svejgaard fra dyreinternatet i Viborg fortæller, at internatet får flere og flere katte, som bliver efterladt af sin ejer. I nogle tilfælde når de at dø, inden de bliver fundet, og ejeren bliver aldrig stillet til ansvar. 

Men denne sag er anderles glædelig, fortæller hun. 

- Selvom der jo sjældent er noget godt ved, at to katte bliver dumpet, så er det gode her dog, at de er blevet efterladt et sted, hvor man må formode, at der kommer mange mennesker, og de derfor bliver opdaget hurtigt. Det er de blevet i det her tilfælde, så de er ikke dehydrerede eller udsultet - men de er skræmte og har været smurt ind i sit eget lort, fortæller dyrlægen.  

Man kan også se, at de to killinger har været passet godt, indtil de blev 'dumpet'. 

- De er velernærede, er meget kælne og sociale og slet ikke bange for noget. Så nogen har elsket dem, før de blev overladt til sig selv, siger Lise Svejgaard. 

Lise Svejgaard er harm over, at kattene var velernærede og meget sociale. - Det betyder, at de har været elsket og kælet med, men alligevel har man overladt dem til sig selv, siger Lise Svejgaard.
Lise Svejgaard er harm over, at kattene var velernærede og meget sociale. - Det betyder, at de har været elsket og kælet med, men alligevel har man overladt dem til sig selv, siger Lise Svejgaard.

Politianmeldte katteejer

En anden positiv side af sagen er, at den formodede ejer af kattene er politianmeldt. 

Efter fundet lagde internatet nemlig billeder og videoer af de to katte, som fik navnene Anna og Lotte, tilgængeligt på nettet, og også Dagbladet Holstebro fortalte om killingerne, som var blevet efterladt i Struer.

Det fik flere til at henvende sig til internatet, fordi de kunne genkende kattene. 

- Det er to katte med meget særprægede udseende, og derfor kunne folk se, at de tidligere havde været sat til salg. 

Men salgsforsøget er tilsyneladende gået i vasken, for 13. oktober stod de to killinger så på en fodboldbane i Struer. 

Derfor glæder det Lise Svejgaard, at Dyrenes Beskyttelse har valgt at politianmelde den formodede ejer. 

- Det sender et signal om, at det her bare ikke er okay. Det skal man ikke have lov at slippe af sted med, siger Lise Svejgaard. 

Kommer med forlag til anden løsning, end at efterlade dyr

De to killinger blev efterladt lige op til efterårsferien. 

Det ser internatet ofte, fortæller dyrlægen, måske fordi det først er her, mange opdager, at dyr også kan være "i vejen."

- Man gennemtænker ikke, hvad det indebærer at få en kat. Men det er ingen undskyldning for. Det retfærdiggør det ikke, siger Lise Svejgaard. 

Til gengæld har hun en opfordring til familier, som synes det kunne være sjovt at prøve at have killinger, måske bare for en kort periode. 

- Den bedste løsning er slet ikke at få en kat, hvis ikke man kan tage ansvar for den. Men vil man prøve det af, eller vil man bare gerne have en killing, men ikke en voksen kat, så kan man få en killing i pleje fra vores internater. Så er man plejefamilie i alt fra 4 til 12 måneder for et dyr, forklarer Lise Svejgaard.

Lykkelig slutning

Det er også lykkes at finde gode hjem til killingerne Anna og Lotte. 

Dermed får historien faktisk en lykkelig slutning.

Killingerne har heller ingen mén fra timerne i transportkassen, fortæller Lise Svejgaard. 

- De skal nok får et godt liv nu. Vi er meget kritiske med de familier, vi finder til dem, så de ikke ender i den situation igen, forsikrer Lise Svejgaard.