Praktiserende læge: Der er ikke influenzavacciner til alle

På en lægeklinik i Aalestrup er de allerede løbet tør for lungebetændelse- og influenzavacciner, og i Struer er der ikke mange tilbage.

Flere har fået anbefalet at få en vaccination mod influenza og lungebetændelse, og rigtig mange har taget imod tilbuddet. Måske også for mange, for nu er beholdningen ved at være tom.

- De sidste tal, jeg har set, er, at vi først kan få nye leveringer af vacciner mod lungebetændelse i februar 2021, og influenzavaccinerne er også i restordre, forklarer Tom Stolz, der er praktiserende læge i Struer.

quoteI slutningen af næste uge, løber vi nok tør

Tom Stolz

Faktisk er det ikke engang sikkert, at alle, som har bestilt en tid til vaccination, kan få vaccinen.

- Jeg har lige talt op, og vi har cirka 140 influenzavacciner, og de 80 af dem er forudbestilt til næste uge. Så i slutningen af næste uge løber vi nok tør. Der er forudbestilt flere tider til vaccinationer, end vi har vacciner på lager, så desværre er der nok nogle, som må undvære, fortæller Tom Stolz.

Som udgangspunkt er det kun positivt, at der er mange, som får vaccinen. Men flere frygter, at kronikere, som hvert år bliver vaccineret, må ende med at undvære i år.

- Man vil jo allerhelst gemme vaccinerne til dem, der er syge eller i risikogruppen, fortæller Tom Stolz.

Plejecentre plejer at tilbyde vacciner

På plejecentrene i Holstebro Kommune, plejer de at tilbyde beboere og ansatte en vaccine. Og her kan det være problematisk, hvis beboerne ikke allesammen kan få beskyttelsen.

- Mange af vores beboere på plejecentrene har kroniske lidelser, og hvis de får influenza oven i det, så vil de have risiko for at blive alvorligt syge, forklarer Susan Johanne Pedersen, der er centerleder for Plejecentrene i Holstebro Kommune.

Fokus på helbreddet

Det er med overvejende sandsynlighed coronavirussen, som har fået flere til at overveje en vaccination i år.

- COVID-19 har jo gjort, at der er kommet meget mere fokus på helbreddet, så vi har mange, der får vacciner, som ikke er blevet vaccineret mod influenza eller lungebetændelse før, siger Tom Stolz.

Han ser dog ikke manglen på influenzavacciner som et tegn på, at folk går i panik og bestiller tid hos lægen.

- Panik er nok et for kraftigt ord, men flere har nok tænkt, at jeg skal gøre, hvad jeg kan for at passe på mig selv, siger Tom Stolz.

Han maner dog til ro i forhold til de manglende vacciner. For selvom der blev meldt ud fra Sundhedsstyrelsen og opfordret til at flere fik vaccinationen, og der nu ikke er nok, synes han, at opfordringen var fin.

- Jeg tænker ikke, at det er en fejl, at der er meldt ud, at folk skal vaccineres. Fagligt set er det fornuftigt nok - problemet er bare, at der ikke er vacciner nok, fortæller Tom Stolz.


Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Sundhed.