Heine har kørt 7.000 kilometers ræs på sin motorcykel – styrtede voldsomt undervejs

38-årige Heine Sakskjær fra Struer klarede både styrt og mekaniske problemer i det 7.000 kilometer lange, ekstreme motorcykelløb Gibraltar Race, som han gennemførte med hårdt slid.

- Der er lige nogle sanseindtryk, der skal fordøjes.

Sådan lyder den nøgterne vurdering fra 38-årige Heine Sakskjær fra Struer, der tirsdag morgen kom hjem fra sit livs oplevelse.

7.000 kilometer har han tilbagelagt i motorcykelløbet Gibraltar Race, hvor han har krydset ni landegrænser og fået oplevelser, som han, indtil nu, udelukkende har kunne drømme om.

Det hele begyndte i Polen for 20 dage siden. Siden har han været igennem Tyskland, Tjekkiet, Østrig, Frankrig, Italien, Spanien, Andorra og Portugal.

Allerede på førstedagen styrtede han voldsomt og var i fare for at udgå.

- Jeg lavede en kørefejl og røg af motorcyklen. Jeg ramte styret med hoften og blev slynget rundt og landede på ryggen. Jeg slog mig kraftigt og var blå overalt.

- Efter styrtet gemte jeg mig for løbets læge, så jeg ikke blev sendt hjem. Jeg skulle nok være udgået, men det ville jeg ikke. Jeg ville bare gennemføre, lyder det fra Heine Sakskjær.

Senere samme dag styrtede Heine Sakskjær igen. Denne gang blev det filmet fra et GoPro-kamera på hans hjelm. 

Har tabt sig otte kilo undervejs

Heine Sakskjær undgik løbslægen og fortsatte på en blanding af viljestyrke og smertestillende. Nu kan han bryste sig af at have gennemført en prøvelse, han ikke kan sammenligne med noget andet.

Løbsdagene har budt på 12-14 timer på motorcyklen, og siden afgangen for 20 dage siden, har Heine Sakskjær tabt sig otte kilo.

- Det her er det hårdeste, jeg nogensinde har oplevet. Det var fysisk hårdt at styre motorcyklen. Det var hårdt med mad, søvn og en ekstrem varme. Nogle dage var vi oppe på 47 grader. Det er ikke bare det at køre motorcykel. Oveni skal den laves, når den går i stykker. Og så er der hele den mentale del.

- Det er fuldstændig surrealistisk, at jeg har gennemført. Da jeg vågnede i morges, troede jeg stadig jeg var til løbet. Man lever i en boble.

Heine Sakskjær på sin motorcykel. Han indledte træningen til løbet for et år siden.
Heine Sakskjær på sin motorcykel. Han indledte træningen til løbet for et år siden.
Foto: Privatfoto / Heine Sakskær
Heine Sakskjærs motorcykel vejer 240 kilo. 
Heine Sakskjærs motorcykel vejer 240 kilo. 
Foto: Privatfoto / Heine Sakskær

Modtog fairplay-pris

Udover sine egne udfordringer havde Heine Sakskjær også overskud til at hjælpe sine medkørere undervejs.

Blandt andet bidrog han med sin førstehjælp, da en anden kører styrtede, ligesom han stoppede, på bekostning af sin egen tid, for at give en hånd med, hvis han mødte en kører, der havde mekaniske problemer.

Indsatsen blev bemærket og belønnet med løbets fairplay-pris.

- Jeg blev nummer 25 ud af 92, og jeg kunne godt have fået en bedre placering, hvis jeg ikke havde ofret min egen tid. Men jeg ville hjælpe de andre. Så det var rigtig rart at få prisen.

- Det er en anerkendelse, der betyder alt for mig. Jeg vil gerne ses på som en, der hjælper andre. Jeg får kuldegysninger bare ved at snakke om det.

Heine Sakskjær er den første dansker, der gennemfører hele udgaven af Gibraltar Race.

Heine Sakskjær i sit udstyr i den sidste del af løbet. 
Heine Sakskjær i sit udstyr i den sidste del af løbet. 
Foto: Privatfoto / Heine Sakskær